L'Hospital Clínic de Barcelona es continua recuperant del ciberatac que va patir ara fa poc més d'una setmana. Després que un ransomware encriptés el sistema informàtic i tots els arxius de la xarxa de l'hospital, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya (ACC) i totes les institucions involucrades han estat treballant contrarellotge per recuperar la normalitat. De moment, segons informa el Govern en un comunicat, el centre ha aconseguit mantenir l'activitat prevista des de divendres, amb un 90% de la cirurgia programada, un 40% de la cirurgia ambulatòria i un 70% de l'activitat de consultes externes.

💻 Què és el ransomware? El programari dels segrestadors digitals que han atacat el Clínic

📝 Els 12 consells més senzills per evitar un ciberatac com el de l'Hospital Clínic

Després del ciberatac l'hospital ha pogut recuperar el 30% dels seus servidors gràcies al treball coordinat entre la Direcció de Sistemes d'Informació i l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Els servidors estan sent analitzats per assegurar que no hi ha rastre del ciberatac abans de posar-los en funcionament. L'hospitalització i l'activitat urgent a les tres seus no s'han deixat d'atendre, inclòs el codi 3 d'atenció a les víctimes d'agressions sexuals. No obstant això, els temps assistencials estan encara molt condicionats per l'atac rebut i les demores poden ser rellevants. Aquest cap de setmana s'han recuperat la resta de codis d'activació i coordinació entre nivells assistencials i ara ja s'atenen a l'hospital els codis ictus, d'hemorràgia subaracnoidal, infart, politraumatisme greu i sèpsia.

El centre d'extraccions funciona al 20%, prioritzant l'atenció als pacients amb necessitat de continuïtat en els tractaments, cirurgies i proves invasives. Les persones que hagin d'anar a l'hospital rebran una trucada confirmant la visita. Els responsables de l'hospital estan treballant per recuperar la normalitat tan aviat com sigui possible i garantir la seguretat de les dades i la ciberseguretat del centre.

Quatre hospitals de Catalunya, en el punt de mira de hackers russos

L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha detectat intents de ciberatacs a quatre hospitals catalans aquest 2023: són l'Hospital Trueta de Girona i els hospitals barcelonins de Sant Pau, la Vall d'Hebron i el Clínic, han informat fonts de l'organisme aquest dilluns. Segons ha avançat el diari Ara, grups de ciberdelinqüents de l'òrbita russa han inclòs els quatre hospitals en la seva llista d'objectius, i consta la notificació d'una amenaça contra ells el 31 de gener.

Fonts de l'Agència han emmarcat els ciberatacs en una "onada internacional" contra centres sanitaris i han insistit a desvincular-los de l'atac a l'Hospital Clínic de la setmana anterior, els autors del qual demanen un rescat de 4,5 milions de dòlars. Per a aquestes operacions, els atacants van utilitzar un mecanisme que perseguia "tombar el servei a partir d'injectar molt de trànsit", anomenat DDoS. Segons la mateixa publicació, el 20% dels centres mèdics afectats a tot el món han detectat que una de les conseqüències dels ciberatacs és l'augment de les taxes de mortalitat.