L'Hospital Clínic de Barcelona ha estat víctima d'un ciberatac, segons ha notificat el mateix hospital a l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya aquest diumenge, al voltant de les 11:17 hores. Es tracta d'un ciberatac de tipus 'ransomware', que encripta les dades d'un sistema per sol·licitar un rescat, que està afectant els serveis d'urgències, laboratori i farmàcia del centre. Cap a les 11:30 hores s'ha iniciat el desplegament del pla d'actuació per donar resposta a l'incident, dins del qual es troba conèixer l'afectació que ha comportat l'atac, segons ha informat el Govern un comunicat. 

Una infermera del servei de transfusions, Mireia Gómez, en declaracions a l'ACN, ha lamentat la situació "no donem l'abast. És un risc per a la gent que pugui venir aquí a tractar-se i que no se la pot atendre bé". Segons ella, els responsables d'informàtica estan intentant solucionar "tots els problemes" però encara no saben quan ho podran resoldre: "Ens diuen que potser triguen dos dies o potser una setmana... de moment hem de treballar així". Els sanitaris no poden accedir a l'historial de les persones que atenen i ho han de fer "tot a mà". Això està generant algunes dificultats perquè s'han de fiar dels pacients pel que fa a les seves patologies, com poden ser al·lèrgies a medicaments, indica Gómez. A més, la infermera ha afirmat que "hem arribat aquest matí i ens han dit que des d'ahir a la nit no funciona el sistema informàtic". 

Coordinació per atendre urgències

Malgrat que el ciberatac ha afectat els serveis d'urgències, es continua atenent els pacients que ja estaven ingressats, que no han estat traslladats a altres centres, però el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) sí que deriva nous pacients a altres hospitals de la ciutat, així com els codis per ictus o infart. Segons ha informat el Govern a través d'un comunicat, mentre se soluciona el problema, els serveis afectats s'han coordinat amb la Conselleria de Salut de la Generalitat i altres hospitals de Barcelona per derivar als pacients d'urgències. En canvi, el centre sí que accepta pacients que arriben pel seu propi peu a les seves urgències. Tampoc s'ha traslladat cap dels pacients que estan ingressats a planta.

L'Hospital Clínic només mantindrà les urgències

L'Hospital Clínic segueix treballant per resoldre la incidència, però a través d'un comunicat ha informat que aquest dilluns només es mantindrà l’activitat a urgències i d’hospitalització a les tres seus del Clínic (Villarroel, Plató i Maternitat). Així com també funcionarà l’hospitalització domiciliària, els hospitals de dia, radiologia, proves endoscòpiques, exploracions radiològiques, diàlisi i farmàcia ambulatòria. El centre ha comunicat que es desprogramaran les cirurgies electives, el centre d’extraccions i les consultes externes.

Què és un ciberatac 'ransomware'?

El 'ransomware' o programari de segrest és un tipus de programa informàtic maligne per al sistema que impedeix als usuaris accedir al seu sistema o als seus arxius personals i que exigeix el pagament d'un rescat per poder accedir de nou a ells. Una vegada s'ha infectat el sistema apareix una nota a la pantalla, 'una nota de rescat', en la qual s'informa que els arxius han estat segrestats i detallen com alliberar-los, generalment a través d'un pagament en monedes digitals, convertint-ho així en un delicte difícil de rastrejar.

Els mètodes que s'utilitzen perquè aquest 'ransomware' arribi als dispositius són diversos, però el més comú és a través d'un correu electrònic, principalment en el moment de descarregar un fitxer adjunt. Altres trampes que també s'usen poden ser clicar en un enllaç o instal·lar una aplicació a la qual se li ha donat una aparença normal. Les víctimes del segrest de dades són tant persones particulars com empreses. No és el primer cop que passa a Catalunya, a finals de 2021 un ciberatac també va afectar els serveis informàtics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que va afectar l'entorn virtual del centre durant setmanes. El darrer atac registrat va ser el passat mes d'octubre, quan un ciberatac va afectar tres hospitals i alguns CAP del Baix Llobregat i Barcelona.