El confinament comarcal incomoda l'Ajuntament de Barcelona. Si ahir era l'alcaldessa Ada Colau qui s'estrenava en les crítiques a la restricció, avui ha estat Jaume Collboni qui li ha recollit el testimoni. En declaracions a l'agència EFE, el primer tinent d'alcalde ha traslladat (de nou) el rebuig del consistori al confinament en solitari del Barcelonés i ha demanat que en el cas de la capital el perímetre s'estengui al conjunt de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Una petició que ha qualificat de "raonable", per la qual cosa ha acusat Govern d'haver pres una mesura "política". Pel socialista, des d'Interior "tenen por que algú, des de fora de Barcelona, els digui que s'està privilegiant Barcelona; però és que Barcelona és una excepció".

Així mateix, Collboni ha defensat que en el cas de Barcelona, el perímetre comarcal és absolutament "artificiós" i ha defensat que la petició del Govern municipal d'ampliar el confinament perimetral al conjunt de l'àrea metropolitana és "raonable des del punt de vista de la seguretat sanitària i la mobilitat". 

Uns termes semblant als que ha fet servir l'alcaldessa Ada Colau a l'hora de valorar la mesura. Segons va exposar la batlle en declaracions a Betevé, la mesura no és vàlida per Barcelona, ja que "aconsegueix l'efecte contrari del que es persegueix", provocant grans aglomeracions en punts molt concrets de la comarca.

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha donat la raó a Barcelona i a través de les xarxes socials ha assegurat "coincidir" amb Colau: "En el cas dels municipis de l'entorn de Barcelona no podem obviar que l'àrea metropolitana és una realitat més lògica i per això aquest hauria de ser el criteri de tancament".

TUIT albiol tuit

 Xavier García Albiol/Twitter

Govern deixa la porta oberta 

Malgrat el malestar, les queixes del govern municipal podrien arribar a bon port, ja que durant el dia d'avui tant el conseller Sàmper com la consellera Vergés han obert la porta a revisar la mesura. "La solució no és fàcil. Estem treballant en la possibilitat que les mesures siguin territorialitzades, fent aquest estudi per atendre les peticions del territori. Però les necessitats no són les mateixes, hem de trobar un equilibri", ha dit el titular d'Interior a TVE. Amb no ha entrat en el detall de com es podria donar solució a la situació.

A més, Sàmper avisa que s'han d'obrir de mires i veure més enllà de les necessitats que requereix l'Àrea Metropolitana de Barcelona: "Ens venen un parell de mesos que seran els darrers d'aquesta mena de solucions i hem d'empatitzar sense dir desqualificatius com que les mesures no són oportunes, el que es pretén és salvar vides". 

Vergés, per la seva banda, ha defensat que malgrat entendre el neguit per la densitat de població concentrada a Barcelona, de modificar-se la mesura s'ha de buscar la complicitat de la resta de territoris implicats. "Quan trenquem una referència territorial, que ens agradi o no és la que tenim, s'ha de veure si la nova és acceptada per tota l'Àrea Metropolitana. Per exemple, si la gent de Cerdanyola del Vallès preferirà una mobilitat permesa amb Barcelona enlloc del Vallès Occidental, que és la seva comarca", ha explicat en declaracions als mitjans. A més, la consellera de Salut ha recalcat que els anteriors confinaments no han fet saltar una alerta per la quantitat de gent concentrada a la capital.