L'etern debat cada vegada que torna el confinament comarcal podria tenir un desenllaç diferent. Malgrat que el Procicat ha decretat que demà divendres es restableix aquesta mena de perímetre, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, obre la porta a revisar-lo: "La solució no és fàcil. Estem treballant en la possibilitat que les mesures siguin territorialitzades, fent aquest estudi per atendre les peticions del territori. Però les necessitats no són les mateixes, hem de trobar un equilibri", en declaracions a TVE.

Sense entrar en el detall del quan i el com, una "solució de territori" trencaria amb la norma vigent de les comarques. Aquesta resposta ve motivada per les veus discordants de diversos municipis, liderats per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que fins i tot ha titllat la normativa de la Generalitat de "proposta política" que passa per davant de l'efectivitat que requereix la pandèmia. En aquesta línia també s'ha sumat l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol.

Malgrat tot, Sàmper avisa que s'han d'obrir de mires i veure més enllà de les necessitats que requereix l'Àrea Metropolitana de Barcelona: "Ens venen un parell de mesos que seran els darrers d'aquesta mena de solucions i hem d'empatitzar sense dir desqualificatius com que les mesures no són oportunes, el que es pretén és salvar vides". De fet compara el que pot passar a Barcelona amb el que poden demanar, per exemple, al Berguedà.

Un últim esforç

Per contrarestar el malestar d'aquest nou confinament perimetral, el conseller d'Interior assegura que el final del túnel està arribant però reitera una consciència col·lectiva de la ciutadania: "L'esforç no durarà més de dos mesos".

I recorda: "Les dades sanitàries les hem tingudes fa escassos dos dies, la Setmana Santa va acabar dilluns de Pasqua i les interpretacions de les dades no es poden fer fins els deu dies. Amb les poques dades que tenim, hem pres la mesura el més ràpid que hem pogut. Sempre fem la roda de premsa dijous i la vam avançar a dimecres". I conlou: "La velocitat amb la que va el virus, se'ns escapa de la mà. Tota l'empatia amb els sectors afectats però no obviem el que passa a Itàlia, França o Alemanya on les mesures són més rígides".

I pel que fa a la possible finalització de l'estat d'alarma anunciada pel president espanyol, Pedro Sánchez, i prevista pel 9 de maig, Sàmper lloa la idea amb matisos: "Si som capaços de tirar endavant sense ell és una bona notícia per bé que això no vol dir que no haguem de prendre mesures que hagin de passar per la ratificació d'un tribunal".