Les temperatures fredes de l'hivern solen produir sequedat a la pell, sobretot en aquelles persones que són més propenses a patir-la. La cara és una de les zones més afectades i, de vegades, alguns simples tractaments casolans poden alleujar els símptomes i la sensació de sequedat i picor que comporta.

Primer cal saber que la pell produeix naturalment un oli anomenat seu. Quan la pell produeix massa oli, això pot provocar grans. Tanmateix, tenir alguna cosa de seu a la pell és important per mantenir-lo hidratat i protegir les cèl·lules de la infecció. La pell que no està creant o reposant prou seu pot eixugar-se.

La pell seca es descama i sembla opaca o aspra. Juntament amb el fred, l'exposició a productes químics agressius en sabons, rentar la pell en excés o determinades afeccions com la dermatitis atòpica, dermatitis seborreica i psoriasi, poden provocar també aquest trastorn. Encara que en alguns casos és millor anar a un dermatòleg, els següents remeis poden servir de gran ajuda.

Crema mans

Hidratar diàriament

Les cremes hidratants milloren la funció de barrera natural de la pell, la qual cosa promou la retenció d'aigua. Si a més es fa a la nit, es poden aconseguir beneficis addicionals. Les més adequades són les que tenen àcid hialurònic i ceramidas que poden ajudar a pal·liar els símptomes.

Cal evitar les que continguin alcohols, fragàncies o colorants artificials, així com els productes derivats del petroli. Els humectants naturals més adequats són el gel pur d'àloe vera, l'oli de coco o el llard de karité.

Utilitzar un netejador suau

Els sabons que contenen fragàncies, colors i altres substàncies químiques poden irritar i ressecar la pell. En general, és millor optar per netejadors suaus i sense alcohol ni colorants artificials, plàstics o fragàncies. Cal fixar-se a l'etiqueta i evitar els que continguin lauril sulfat de sodi (SLS), els que deriven de l'oli mineral, inclosos el petroli i la parafina parabens dietanolamina (DEA) monoetanolamina (PIXA) i trietanolamina (TEIA).

Exfoliar per eliminar l'excés de pell seca

Un dels problemes de la pell seca és que es descama amb freqüència, perquè la pell produeix naturalment noves cèl·lules i desprèn les velles generalment. L'exfoliació ajuda a eliminar les cèl·lules mortes de la pell. Es poden utilitzar exfoliants mecànics i químics, sols o en combinació. Tanmateix, és important tenir en compte que l'ús excessiu d'aquests productes pot empitjorar la pell seca. Les persones que utilitzen un exfoliant per primera vegada han de provar-ho en una àrea petita de la cara i esperar uns dies per veure com reacciona la seva pell abans d'utilitzar-lo més àmpliament.

Exfoliación

Cura amb el rentat facial

És millor utilitzar aigua tèbia, no calenta, en banyar-se o rentar-se la cara perquè l'aigua calenta pot treure-li a la pell els seus olis naturals. Passar massa temps a l'aigua també pot eliminar la seu de la pell. És millor limitar les dutxes i banys a 5–10 minuts o menys i després de banyar-se o rentar-se la cara, aplicar-se immediatament una crema hidratant per ajudar a retenir la humitat.

Utilitzar un humidificador

La calefacció a l'hivern i l'aire condicionat a l'estiu eliminen la humitat de l'aire i de la pell. Per això, les persones que pateixen de pell seca, poden utilitzar un humidificador o col·locar una recipient amb aigua al costat dels radiadors per agregar humitat als ambients interiors.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat