Les dietes riques en sucres refinats estan fortament vinculades a un risc més gran de patir diferents patologies com les malalties cardíaques, diabetis, obesitat o fetge gras. Així es demostra en aquest estudi dut a terme per experts d'Harvard. I encara que incloure en la dieta aliments que contenen una petita quantitat de sucre afegida de vegades no és cap problema, no s'ha de sobrepassar la ingesta adequada per reduir el risc d'aquestes afeccions i millorar la d'altres maneres.

La bona notícia és que en el dia d'avui existeixen moltes alternatives a la ingesta del sucre refinat, algunes d'elles amb molt poques o cap caloria. Aquestes són algunes d'elles.

Alcohols de sucre

Els alcohols de sucre, també coneguts com a polioles, són un tipus de carbohidrat que es troba naturalment en fruites i verdures. Els més utilitzats són l'eritritol, xilitol i maltitol. Els bacteris de la boca no fermenten els alcohols de sucre, per la qual cosa no danyen les dents com ho fa el sucre normal. A més, tenen substancialment menys calories i no afecten significativament els nivells de sucre en sang, la qual cosa les converteix en una bona alternativa per a les persones amb diabetis. Això sí, alguns poden causar molèsties digestives quan es consumeixen en grans quantitats.

Edulcorant de fruit del monjo

S'obté de la planta Siraitia grosvenorii, que és originària de la Xina. És unes 300 vegades més dolç que el sucre de taula, però no conté calories. Sovint es barreja amb altres edulcorants, així que és millor assegurar-se de llegir l'etiqueta abans de consumir-lo.

Fruit del monjoAlulosa

És un monosacàrid (o sucre) que existeix de forma natural en certes fruites. Té el 70% de la dolçor del sucre de taula i proporciona només 0,2 calories per gram. A diferència de molts altres edulcorants baixos en calories, té un sabor molt semblant al sucre blanc. Les dosis grans poden provocar símptomes com a diarrea o dolor abdominal, per la qual cosa s'ha de cenyir a una dosi única màxima recomanada de 0,4 grams per kg.

Dàtils

Els dàtils són la fruita seca de la palmera datilera. Aquestes fruites dolces i masticables són una excel·lent alternativa al sucre refinada i ofereixen diversos beneficis per a la salut. A diferència del sucre refinat i molts altres edulcorants, els dàtils són una bona font de nutrients, que inclouen fibra, potassi, magnesi, manganès, vitamina B6 i antioxidants carotenoides i polifenols. Es poden utilitzar en receptes de dolços com pastissos i galetes.

Xarop de yacón

El xarop de yacón s'extreu de la planta del mateix nom, originària d'Amèrica del Sud. El seu sabor dolç, color fosc i consistència espessa ho fan comparable a la melassa. Aquest producte és ric en fructooligosacarids, un tipus de molècula de sucre que el cos no pot digerir. A causa que aquestes molècules de sucre no es digereixen, el xarop de yacón conté un terç de les calories del sucre blanc.