En els últims anys, l'esperança de vida ha augmentat de forma notable. Però el fet que passem més temps sent "vells", porta amb si també l'haver de tenir més malalties, sobre tot el càncer, les patologies cardiovasculars o la diabetis. Algunes d'elles es tornen cròniques, la qual cosa determina també la menor qualitat de vida de tots aquells que les pateixen.

Ara, un estudi publicat en el British Medical Journal dut a terme per diverses institucions ha determinat els cinc hàbits que marquen la diferència a l'hora de tenir una malaltia i que poden determinar de forma general la longevitat. Aquests cinc factors són l'activitat física, el tabaquisme, el consum d'alcohol, la dieta i el pes.

Ull malalt

Segons els experts que han desenvolupat la investigació, "els estudis han demostrat que fumar, la inactivitat, la mala qualitat de la dieta i el consum excessiu d'alcohol contribueixen fins al 60% de les morts prematures i la pèrdua d'esperança de vida de 7,4 a 17,9 anys". És cert que aquestes dades són prou conegudes per la ciència i la població, però per primera vegada s'ha examinat com la combinació aquests hàbits determina el temps que una persona serà lliure de malalties.

L'estudi

 

Per dur a terme la investigació, es van prendre dades de pacients obtingudes per 73.196 infermeres i 38.366 professionals de la salut. Els científics van calcular una puntuació d'estil de vida de 0 a 5 per a cada participant segons els següents paràmetres: pes saludable, no fumar mai, fer exercici durant almenys 30 minuts cada dia, ingesta moderada d'alcohol i una dieta de bona qualitat.

Després d'anys de seguiment registrant diagnòstics i morts per càncer, diabetis tipus 2 i malalties cardiovasculars i tenint en compte dades com l'historial mèdic familiar, l'edat i la raça, els autors van extreure dades curioses. Per exemple, les dones de 50 anys que no van adoptar cap dels cinc factors d'estil de vida de baix risc podrien esperar viure sense càncer, diabetis i malalties cardíaques durant 24 anys, més. Tanmateix, aquelles que van seguir quatre o cinc d'aquests factors, 34.

Medicines|Medecines

Els homes de 50 anys que no van incorporar cap dels factors d'estil de vida podrien esperar viure 24 anys addicionals sense malalties cròniques. Els que, no 31 anys. Els homes que fumaven més de 15 cigarrets al dia, i qualsevol persona amb obesitat, tenia la menor esperança de vida lliure de malaltia després dels 50. En concret, el fet de seguir un estil de vida saludable augmentava la possibilitat de desenvolupar menys malalties i l'esperança de vida després dels 50 aproximadament 7,6 anys en el cas dels homes i 10 anys en el de les dones.

Però no només això. Els científics també van descobrir que els homes i dones amb quatre o cinc factors d'estil de vida de baix risc que van emmalaltir de càncer, malaltia cardiovascular o diabetis tipus 2 van viure més que les persones amb els mateixos diagnòstics que no seguien hàbits de vida saludables.