Les recomanacions de la comunitat científica estan clares. El sucre que consumeix una persona al dia no hauria de superar el 5% de la ingesta calòrica diària. Ho diuen l'Organització Mundial de la Salut i les diferents societats mèdiques que alerten sobre les conseqüències de l'elevat consum d'aquest nutrient entre la població.

Aquest 5% equival aproximadament a uns 25 grams al dia i fa referència a tots els tipus de sucres: monosacàrids (com la glucosa i la fructosa) i disacàrids (com a sacarosa o sucre de taula), tant aquells que són afegits als aliments, així com els presents de forma natural a la mel, els xarops, els sucs de fruita i els concentrats de fruita.

El problema és que gran part d'aquests sucres que consumim diàriament estan ocults als aliments processats, fins i tot en aquells que mai no es pensaria que fossin dolços. Els següents són alguns exemples d'això.

Quètxup

Aquesta salsa de tomàquet comercialitzada per primera vegada el 1876 pel nord-americà Henry J. Heinz conté vinagre, sal, espècies i una gran quantitat de sucre. De fet, una sola cullerada de quètxup conté aproximadament 4 grams de sucre en la seva composició.

Quètxup

Salsa teriyaki

Un clàssic del menjar asiàtic elaborat amb soja. Per a moltes persones es tracta d'un acompanyant perfecte per a carns i peixos i podria semblar que no és gaire dolç, però el cert és que una sola cullerada conté 16 grams de sucre.

Pizza precuinada

A primera vista, al marge del referent a la seva idoneïtat com a aliment, una pizza no sembla sospitosa de contenir un alt índex de sucres, sinó més aviat de greixos saturats. Però el cert és que cada ració de 100 grams pot contenir fins a 8 grams d'aquest nutrient. I són molt pocs els que només mengen una ració d'aquesta mida.

Pizza

Cereals integrals per a l'esmorzar

Es venen als supermercats com a alternatives saludables per començar bé el dia i omplir-se de nutrients beneficiosos per a la salut. Però el cert és que poden arribar a tenir un contingut de sucre de fins al 40% de la seva composició. Fins i els de tipus All Bran, que semblen ser el contrari al principi.

Crema de cacauet

Encara que és un aliment més típic del menjar nord-americà que de l'europea, al final la globalització ha estès el seu consum. Igual com passa amb la pizza, són molts els que creuen que és un producte ric sobretot en greixos, però el seu contingut en sucre no és gens menyspreable. 100 grams de crema de cacauet poden contenir fins a 11 grams de sucre.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat