Un equip d'experts de l'Institut Tecnolológic de Massachussets (MIT) ha publicat un estudi en el qual explica com s'enfronta el nostre cervell a les decisions complexes. L'estudi es basa en la següent premissa. Quan el resultat favorable d'una decisió que hem de prendre és clar, no hi ha complexitat. Però, què passa quan no és possible esbrinar les possibilitats de fracàs o d'èxit? I com reaccionem quan ens adonem que la decisió que hem pres no ha estat l'adequada?

Aquest grup d'investigadors ha descobert que, en aquests casos, el cervell realitza dos càlculs a l'escorça frontal. En el primer dels càlculs, la decisió es divideix en passos que comprenen petites decisions i el nostre cervell calcula la confiança que li ofereix el resultat de cada decisió per determinar la causa més probable d'error. En el segon, quan no és fàcil discernir el resultat, el cervell busca una altra sèrie de recursos per generar més confiança.
Per dur a terme la investigació, l'equip del MIT va realitzar un experiment amb animals en el qual van trobar els mecanismes neuronals que donen suport al raonament jeràrquic i que permeten deduir com el cervell mesura el grau de confiança que li ofereix cada pas del procés de la decisió que ha de prendre. D'aquesta forma, van poder identificar dues regions que són clau per a la presa de decisions jeràrquica: l'escorça cingulada anterior (ACC) i l'escorça frontal dorsomedial (DMFC), que tenen un paper fonamental en aquest procés.

Amb aquest estudi, queda demostrat que les persones, quan prenem decisions, processem la informació jeràrquicament. Quan es produeix aquest mecanisme i es presenta una ambigüitat, la resolem avaluant la confiança de cada pas després d'haver-ne realitzat un o més intents.

L'interessant d'aquesta investigació és que, fins ara, els estudis sobre la presa de decisions s'havien centrat en tasques relativament simples. Per exemple, en com el nostre cervell pren una decisió ràpida en avaluar una circumstància momentània. O com el cervell elegeix entre les múltiples opcions en basar-se en resultats anteriors en múltiples assajos. Però, segons els experts, "aquestes evidències són la punta de l'iceberg del que fan els humans quan prenen decisions".

L'Institut Técnológic de Massachussets és un centre líder al món en estudis sobre com funciona el cervell, que en els últims anys s'han intensificat amb l'objectiu d'aplicar-lo al desenvolupament de la intel·ligència artificial. En la mesura en la qual es conegui com funciona el nostre cervell i com prenem les decisions, més s'avançarà en aquest tipus de tecnologia que en els propers anys determinarà el nostre futur.