El mes de juny passat, la Taula de la Professió Infermera, integrada pel Consell General d'Infermeria i el Sindicat d'Infermeria SATSE, va posar en marxa un estudi conjunt per analitzar la situació en la qual es trobava el sector sociosanitari.

L'estudi, presentat avui, es diu "Anàlisi de la situació de les residències sociosanitàries a Espanya" i, per dur-lo a terme, s'han estudiat un total de 272 centres sociosanitaris de tot Espanya amb representació de totes les Comunitats Autònomes. La mostra comptava amb un 25,3% de centres públics i un 74,3% privats o concertats. Així mateix, també s'han analitzat centres de totes les mides, que van des dels petits amb 25 residents fins als més grans, que compten amb més de 100 residents.

Una de les dades més preocupants obtinguda en l'estudi és l'elevadíssim nombre de residents que té assignat cada infermera al sector sociosanitari, que s'incrementa encara més en els torns de tarda i nit i de cap de setmana. De forma global, una infermera té assignat un total de 46 residents al matí i 71 a la tarda, un valor desproporcionat que es multiplica en el cas dels diumenges i dies festius (71 pacients per infermera en els torns de matí i 92 a la tarda).

Aquestes dades es multipliquen quan es tracta de residències de l'àmbit privat, on s'arriben a superar els 100 residents assignats en els torns de tarda de cap de setmana. Els centres de gran mida tenen menor ràtio d'infermeres per resident i en el torn de nit es redueix dràsticament la dotació de professionals, fins i tot en l'atenció a grans dependents que requereixen una elevada demanda de cures.

Mans d'una anciana

Una infermera té assignat un total de 46 residents al matí i 71 a la tarda

Una de les grans assignatures pendents dels centres sociosanitaris és la història clínica dels seus residents. Només 3 de cada 10 residències tenen història clínica compartida amb altres centres. En aquest sentit, les residències públiques obtenen millors dades sobre això: la història clínica compartida en elles té més presència (44,3%). Compartir la història clínica dels residents és vital per poder prestar una atenció de qualitat i vetllar per la seva seguretat clínica.

Així mateix, des del punt de vista assistencial, destaca el fet que les residències públiques són les que compten en gran manera amb una unitat d'hospitalització davant les privades (38,6% vs 21,8%). A més, crida l'atenció que un 29,5% dels centres analitzats no té cap mena de coordinació amb Atenció Primària. Aquesta coordinació és més gran en les residències públiques (77,1%) que en les privades (66,8%).

Quant a l'afectació per COVID-19 en els centres sociosanitaris, se li ha fet test al 91,5% dels residents, dels quals el 18% ha donat positiu. Crida l'atenció especialment que del total de positius detectats, un 33,8% dels residents eren asimptomàtics.

Respecte a les conseqüències més cruentes de la pandèmia, es pot assenyalar que l'estudi detecta que durant la crisi sanitària han mort una mitja del 5,5% dels resistents dels centres. Aquestes dades podrien suposar entorn de 20.000 residents morts. A més, ha tret a la llum que el 2,6% dels residents a qui no se'ls ha realitzat el test ha tingut símptomes de COVID-19. Les dades obtingudes assenyalen que el 94,9% dels centres ha realitzat les proves als seus treballadors i que l'11,3% d'aquests professionals ha donat positiu.

L'Estudi també ha analitzat quina és la disponibilitat de material de seguretat en les residències posant de manifest que han patit una escassetat de EPIs generalitzada, escassetat encara més urgent en les residències públiques: 14% major en les públiques que en les privades.

Així mateix, s'ha posat de manifest que en la majoria de les residències els professionals d'infermeria i altres treballadors han hagut de reutilitzar el material de protecció. A més, un terç de les residències (33,1%) es van veure obligades a fabricar-se el seu propi material davant de la indisponibilitat de material oficial i homologat.

Anciana acompañada per la seva cuidadora

Gairebé la meitat de les residències (46,3%) no estan preparades per a una segona ona

Una de les lectures més preocupants diu que més d'un de cada deu dels centres sociosanitaris analitzats (un 12,5%) continua sense disposar d'un pla de resposta davant la COVID-19, una dada tremenda tenint en compte que ja estem immersos en la segona onada d'aquest virus.

Finalment, l'estudi va demanar les infermeres que, amb base en els seus criteris professionals, assistencials i científics, valoressin si els centres estaven preparats per a una segona onada per la pandèmia de la COVID-19. La resposta va ser clara i contundent: malgrat que existeixin plans de resposta, segons el parer dels professionals, gairebé la meitat de les residències (46,3%) no estan preparades per a una segona onada.