La Fiscalia provincial de Barcelona ha reclamat a la conselleria de Salut que informi sobre el total de morts que hi hagut a les residències. La investigació implica ja un total de 121 residències a tot Catalunya. Hi ha investigacions genèriques i denúncies, tant de familiars contra els centres com contra l'administració i el Govern de la Generalitat.

En total hi ha en marxa la investigació per la via civil de 78 residències i 43 per la via penal. A més hi ha 7 processos judicials oberts. Aquesta setmana no s'ha arxivat cas cas. 

A tot l'Estat espanyol hi ha 194 diligències civils i 240 investigacions penals. 

La Fiscalia va demanar al departament de Salut de la Generalitat informació específica sobre algunes residències com les de Premià de Mar i Tiana, única residència —aquesta darrera— intervinguda per la Generalitat que és municipal.

A més demana el seguiment i la monitorització dels centres, així com el total de morts, el percentatge de proves PCR que es van fer a les resdiències i el pla d'actuació davant hipotètics repunts del virus. La conselleria de Salut va trametre la informació al ministeri públic el 9 de juny passat. 

 

Investigacions penals

De les 32 investigacions penals de la Fiscalia a Catalunya, 24 les porta la Fiscalia de Barcelona —una d'elles és una denuncia contra la Generalitat—, 2 l'Àrea de Manresa-Igualada, 5 la Fiscalia de Sabadell, 5 a Granollers, 2 a Terrassa, 3 a Mataró, 1 a Girona  i 1 Tarragona.

Entre els casos que s'investiguen hi ha els originats per diverses denúncies, com la d'un particular el 5 de maig contra el personal sanitari d'un dels centres, una de col·lectiva de diversos familiars de diferents residències, la que va presentar l'Agrupació d'Afectats Covid-19 Espanya i una altra contra la Generalitat de Catalunya.

També n'hi ha dues que s'han obert després que el Registre Civil informés de diverses defuncions en quatre residències de Sant Boi de Llobregat i de l'alerta de l'Agrupació Professional de Directors de Centres i Serveis d'Atenció a la Dependència. 

Investigacions civils

Pel que fa a les investigacions per la via civil, la Fiscalia Provincial de Barcelona investiga 16 residències. A l'Àrea de Granollers es fa el seguiment de 7 residències, a Vilanova i la Geltrú-Gavà, 13; a la Fiscalia de l'Àrea de Manresa-Igualada, 2; la Fiscalia de Sabadell fa el seguiment de 25 casos; la de Terrassa de 12. A Girona s'investiga per la via civil una residència i a Tarragona 2 més. 

Una de les presentades a Tarragona és d'un particular que ha presentat la denúncia contra l'administració. I una de les arxivades en aquesta àrea és perquè ja hi ha una investigació en marxa a Sabadell.

Processos judicials

A Catalunya hi ha judicialitzats ja 7 casos.

El jutjat d'instrucció 4 de Sabadell investiga 3 casos: una denúncia del 8 d'abril d'un particular contra una residència d'aquesta mateixa ciutat per desatenció i falta de tractament. Als jutjats de Sabadell hi ha una altra denúncia presentada el 15 d'abril d'un altre particular. I una altra denúncia del 20 d'abril per presumptes delictes de falsedat en document oficial i omissió del deure de socors. 

El jutjat número 8 de Vilanova i la Geltrú investiga un cas. I el jutjat d'Instrucció número 4 de Vilanova i la Geltrú investigava una denúncia presentada dies abans de la declaració de l'estat d'alarma per un familiar d'un resident denunciant la "unilateral i injustificada restricció de visites al centre". Aquesta denúncia s'ha acabat arxivant. 

A Gavà els jutjats d'instrucció número 7 i número 8 investiguen dues denúncies.