Brussel·les ha acordat avançar l'entrega de 10 milions de dosis de la vacuna de Pfizer i BioNTech enmig de la crisi amb la vacuna d'AstraZeneca. La Comissió Europea ha anunciat aquest dimarts l'acord amb el laboratori perquè es pugui avançar al segon trimestre l'entrega de deu milions de dosis de la seva vacuna anti-Covid, quan inicialment formaven part del tercer i quart trimestre del 2021. La intenció, segons han exposat i recull Efe, és avançar la campanya de vacunació abans de l'estiu. 

"Sabem com és de crític el segon trimestre per al desenvolupament de les estratègies de vacunació als Estats membres. Aquests deu milions de dosis avançats comporten que el total de dosis de Pfizer i BioNTech per al segon trimestre se situï per sobre dels 200 milions", explicava la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, a través d'un comunicat. 

La Comissió ha explicat que aquests deu milions de dosis sortirien de l'opció de 100 milions addicionals del segon contracte que va signar amb BioNTech-Pfizer, segons recull la mateixa agència de notícies. La presidenta ha considerat l'acord una bona notícia i s'ha mostrat convençuda que "donarà als Estats membres marge de maniobra i possiblement per omplir buits en els lliuraments".

AstraZeneca en el punt de mira

Tot plegat arriba en un moment tens entre la Unió Europea i la vacuna d'AstraZeneca, que ha estat suspesa en alguns països després que hagi produït diversos casos de trombosi arreu d'Europa. Espanya ha suspès, de moment, l'administració d'aquesta vacuna per 15 dies, en espera de treure'n l'entrellat. Ara per ara, l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) està estudiant els episodis trombòtics notificats, que de moment són una trentena. Ara bé, l'EMA ha assenyalat que, per ara, no hi ha cap indici que evidenciï que la vacunació hagi causat aquestes afeccions, "que no figuren com a efectes secundaris d'aquesta vacuna".

Causa-efecte. Per ara no s'ha demostrat que els casos tinguin una relació directa amb els trombes, tampoc el contrari. Malgrat tot,  "s'ha de demostrar que la vacuna ho està causant i no sembla que aquest sigui el cas". Així ho explicava aquest dimarts el genetista i professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Salvador Macip en conversa amb ElNacional.cat"Crear mala propaganda o una representació equivocada de la vacuna té una conseqüència important".

 

Imatge principal: dosi de la vacuna anti-Covid de Pfizer i BioNTech / Efe