Catalunya tornarà a estar confinada comarcalment. Davant el repunt dels indicadors els darrers dies i el temor per l'augment de mobilitat que s'ha produït durant la Setmana Santa, el Procicat ha fet marxa enrere i ha decidit tornar a aquesta mesura.

Tot i que la decisió no s'ha anunciat oficialment, segons el diari Ara, aquesta seria la principal restricció que anunciarà el Govern. A més, l'entrada en vigor s'avança a la mitjanit de dijous a divendres i no de divendres a dissabte, quan vencien les mesures, com estava previst. S'imposarà cada dia de la setmana i la durada encara s'ha de determinar.

En aquests moments, el Procicat es troba reunit d'urgència i valorant la resta de mesures per fer front al creixement del coronavirus. Es preveu que els canvis s'anunciïn aquesta mateixa tarda.

En total, doncs, tan sols han estat tres els caps de setmana que les bombolles de convivència s'han pogut moure per Catalunya. Segons l'executiu, l'objectiu era "donar aire" a certs sectors que estaven patint, però la mobilitat en aquests dies s'ha situat a nivells prepandèmia i els indicadors tornen a escalar.

Indicadors a l'alça

De fet, ahir el Departament de Salut ja va avisar que la situació epidemiològica al nostre país no era bona. Encara caldrà esperar uns dies per poder comprovar en els indicadors l'impacte que ha tingut la interacció social d'aquests dies, però el que auguren és que ritme de creixement a les UCI no es podrà sostenir, ja que encara no ha baixat la pressió ni s'ha fet net de la darrera onada.

Segons les darreres dades de Salut, avui han tornat a pujar els ingressos per Covid. Salut n'ha notificat un total de 1.712 (8 més). El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el passat 24 de gener, amb 3.038. Els pacients d'UCI pugen, dels 445 als 458, tretze més.

El risc de rebrot es troba en 223 punts, deu menys que ahir. Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, l'Rt o índex de contagi es troba en 0,93, i baixa un 0,06 respecte d'ahir. És a dir, cada 100 persones en contagien 93. Les autoritats sanitàries asseguren que cal tenir l'Rt per sota d'1 per mantenir controlada la transmissió. Per la seva banda, la incidència acumulada els últims 14 dies és de 240,27 per cada 100.000 habitants, una dada que puja.

Aquest dimecres ja s'ha notificat un increment de positius, després de dies de xifres més baixes per l'efecte dels festius, quan habitualment hi ha menys diagnòstics. La xifra se situa en 1.764, mentre que ahir eren 909 i diumenge 856. Cal ressaltar, però, que els caps de setmana es fan menys tests i es ve de quatre dies festius en els quals s'han fet menys proves.

Imatge principal: Un control dels Mossos / ACN