Els efectes de la mobilitat que hi ha hagut per Setmana Santa encara tardaran uns dies a veure's. Els ingressos als hospitals i a les UCI per Covid-19 continuen pujant. I la positivitat de les proves, que ja supera el 7,5%. Tot i que alguns indicadors pot semblar que van a la baixa, Salut ja va advertir que el resum general de les dades és que "no van bé". La situació als hospitals funciona com a indicador a tenir en compte per controlar la pressió que pugui rebre el sistema. Així, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades per veure com evoluciona la pandèmia. Pel que fa als ingressos, pugen respecte als d'ahir. Salut n'ha notificat un total de 1.712 (8 més). El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el passat 24 de gener, amb 3.038. Els pacients d'UCI pugen, dels 445 als 458, tretze més.

El risc de rebrot es troba en 223 punts, deu menys que ahir. Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, l'Rt o índex de contagi es troba en 0,93, i baixa un 0,06 respecte a ahir. És a dir, cada 100 persones en contagien 93. Les autoritats sanitàries asseguren que cal tenir l'Rt per sota d'1 per mantenir controlada la transmissió. Per la seva banda, la incidència acumulada els últims 14 dies és de 240,27 per cada 100.000 habitants, una dada que puja.

Contagis i morts per coronavirus

Pel que fa als nous contagis per coronavirus, la xifra se situa en 1.764, mentre que ahir eren 909 i diumenge 856. Cal ressaltar, però, que els caps de setmana es fan menys tests i es ve de quatre dies festius en els quals s'han fet menys proves. El mateix Departament deia en una roda de premsa aquest dimarts que tota aquesta Setmana Santa ha estat com un dissabte o diumenge. A més, s'ha d'insistir en el fet que les dades de positius diaris no diuen gran cosa per si soles, cal observar la tendència general dels indicadors de la pandèmia. La xifra total d'infectats des de l'inici de la pandèmia és de 607.728.

L'índex de positivitat se situa en el 7,59​%, una xifra que supera ja des de fa dies el 5%. Aquest límit del 5% el fixa l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el considera com un bon indicador per constatar que un país té la pandèmia sota control. Entre el 13 de març i el 19, la dada se situava en el 5,10%, i entre el 20 i el 26 del mateix mes pujava fins al 5,68%.

En relació amb el nombre de morts per coronavirus, la xifra total des del març del 2020 puja fins a les 21.430 víctimes mortals. En les últimes hores se n'han comptabilitzat trenta.

Campanya de vacunació a Catalunya

Pel que fa al nombre de vacunats amb primeres dosis, aquest dimecres les dades en donen un total d'1.083.896. En les últimes 24 hores s'han posat 44.273 vacunes. Unes 446.532 persones ja han rebut la segona dosi de la vacuna (2.953 en les últimes 24 hores). Precisament, l'efecte que té la vacuna en el control de la pandèmia s'ha demostrat ja a les residències, el primer col·lectiu que ha estat immunitzat juntament amb el personal sanitari. 

El 13,4% de la població catalana ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid, segons ha informat el Departament.

El període de vacunació va començar el 27 de desembre, com en la majoria de països de la Unió Europea, que han optat per seguir una estratègia conjunta.

 

 

Imatge principal: dos membres del personal sanitari atenen un pacient amb coronavirus / Efe