Els efectes de la mobilitat que hi ha hagut per Setmana Santa encara tardaran uns dies a veure's. De moment, però, el que destaquen són els ingressos i l'augment de pacients a l'UCI per Covid-19. I la positivitat de les proves, que ja supera el 7%. Malgrat tot, els positius continuen pujant i ja són més de 605.000 persones a Catalunya que han tingut el coronavirus. La situació als hospitals funciona com a indicador a tenir en compte per controlar la pressió que pugui rebre el sistema. Així, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades per veure com evoluciona la pandèmia. Pel que fa als ingressos, pugen respecte als d'ahir. Salut n'ha notificat un total de 1.708 (100 més). També cal mencionar, però, que els caps de setmana no es donen altes. El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el passat 24 de gener, amb 3.038. Els pacients d'UCI pugen, dels 431 als 445, catorze més.

El risc de rebrot es troba en 233 punts, trenta-sis menys que ahir. Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, l'Rt o índex de contagi es troba en 0,99, i baixa un 0,12 respecte a ahir. És a dir, cada 100 persones en contagien 99. Les autoritats sanitàries asseguren que cal tenir l'Rt per sota d'1 per mantenir controlada la transmissió. Per la seva banda, la incidència acumulada els últims 14 dies és de 234,38 per cada 100.000 habitants.

Contagis i morts per coronavirus

Pel que fa als nous contagis per coronavirus, la xifra se situa en 909, mentre que ahir eren 856. Cal ressaltar, però, que els caps de setmana es fan menys tests i es ve de quatre dies festius en els quals s'han fet menys proves. A més, s'ha d'insistir en el fet que les dades de positius diaris no diuen gran cosa per si soles, cal observar la tendència general dels indicadors de la pandèmia. La xifra total d'infectats des de l'inici de la pandèmia és de 605.964.

L'índex de positivitat se situa en el 7,35​%, una xifra que supera ja des de fa dies el 5%. Aquest límit del 5% el fixa l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el considera com un bon indicador per constatar que un país té la pandèmia sota control. Entre el 13 de març i el 19, la dada se situava en el 5,10%, i entre el 20 i el 26 del mateix mes pujava fins al 5,68%.

En relació amb el nombre de morts per coronavirus, la xifra total des del març del 2020 puja fins a les 21.400 víctimes mortals. En les últimes hores se n'han comptabilitzat vuit. 

Campanya de vacunació a Catalunya

Pel que fa al nombre de vacunats amb primeres dosis, aquest dimarts les dades en donen un total d'1.039.623. En les últimes 24 hores s'han posat 17.122 vacunes. Unes 443.579 persones ja han rebut la segona dosi de la vacuna. Precisament, l'efecte que té la vacuna en el control de la pandèmia s'ha demostrat ja a les residències, el primer col·lectiu que ha estat immunitzat juntament amb el personal sanitari. 

El 13,2% de la població catalana ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid, segons ha informat el Departament.

El període de vacunació va començar el 27 de desembre, com en la majoria de països de la Unió Europea, que han optat per seguir una estratègia conjunta.

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari seu als peus del llit d'un pacient amb coronavirus / Efe