El Govern vol crear més espais lliures de fum i prohibir fumar a les marquesines d'autobusos, entorns escolars i les terrasses de bars i restaurants. Així ho ha anunciat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que a més ha informat també que el seu Departament oferirà en la lluita contra el tabaquisme els substitutius de la nicotina gratuïtament a les persones que vulguin deixar de fumar i que tinguin rendes més baixes de 18.000 euros. "Sempre que s'ha fet alguna normativa que proporciona espais lliures de fum, provoca que la gent deixi de fumar. Estem preparant una normativa per convertir en espais lliures de fum les entrades i sortides de les escoles, terrasses i marquesines. Molts cops no ens n'adonem i estem fumant mentre esperem que els infants surtin de l'escola", ha reflexionat el conseller, quelcom que hauria de deixar de ser així amb les noves normes, tal com ha exposat en una entrevista a TV3. 

El conseller, que ha assenyalat els nous espais lliures de fum com un canvi cultural com el que ja hi va haver anys enrere quan es va prohibir fumar, per exemple, als interiors de bars i restaurants, necessitarà un temps de transició i perquè la gent s'acostumi a la nova realitat: "Aquesta nova normativa no es fa en el sentit punitiu, sinó perquè la gent ho entengui com una mesura que els afavoreix a ells i a les persones que té al seu voltant. Avui en dia, molta gent no entraria en un restaurant ple de fum". En aquest sentit, i davant la possibilitat de complir aquestes noves normes, Argimon s'ha limitat a dir que vigilarà que es compleixi "qui avui vigila que no es fumi dins un restaurant". Segons ha detallat, els plans de salut es presentaran les pròximes setmanes al Govern i després haurà de passar pel Parlament. Així, estima que entrarà en vigor el 2023.

Una mesura no del tot innovadora 

Davant el rembombori que ha generat aquest anunci d'Argimon, el conseller ha assegurat que aquesta és una mesura que proposa Salut per millorar la situació d'aquelles persones que no fumen, però que s'han convertit en fumadors passius. Amb tot, en una intervenció a RAC1 ha recordat que aquesta norma del seu Departament es podrà esmenar i discutir al Parlament. A més, el polític ha destacat que Catalunya no seria el primer lloc on fumar està prohibit a les terrasses, ja que ni al País Valencià ni a les Balears està permès, i ja hi ha hagut una experiència prèvia al país, durant la pandèmia. En aquest sentit, però, ha demanat anar més enllà i fixar-se en el fum que inhalen els fumadors passius. 

A més, ha recordat que aquesta és una mesura des del punt de vista de la salut, recordant que el tabac és la causa més important de mortalitat prematura i que a Catalunya, una de cada dues persones que fumen, moriran prematurament. A més, ha destacat Argimon, el tabac també està relacionat amb més de 25 malalties i és la causa d'algunes discapacitats: "Estem parlant de salut". 

Ajudes per deixar de fumar 

En la que és una altra iniciativa per reduir el nombre de fumadors a Catalunya, el conseller Argimon també ha anunciat que Salut oferirà el tractament de substitutius de la nicotina a les persones que vulguin deixar de fumar i que tinguin rendes inferiors a 18.000 euros. "Hem vist que les persones que volen deixar de fumar, unes 50.000 a l'any a Catalunya, poden anar a l'Atenció Primària i trucar al 061, però si això ho acompanyes del tractament substitutiu guanyes entre un 60 i un 80% més d'èxit", ha apuntat el conseller. 

Situació de la covid a Catalunya

Per altra banda, el conseller Argimon és un dels més favorables a retirar la mascareta del transport públic i convertir-ho en una recomanació, quan molta gent ja ha optat per no posar-se-la quan viatja amb metro. En aquest sentit, ha reconegut que durant els pròxims mesos hi haurà un augment dels casos de coronavirus, amb l'arribada de la tardor que comença aquest divendres, però confia que aquesta pujada dels positius no repercuteixi en les víctimes mortals o els ingressos als hospitals, tal com va passar en l'última onada. Mentrestant, dilluns començarà la vacunació amb la quarta dosi a les persones majors de 80 anys i aquelles que viuen en residències, mentre que en les pròximes setmanes s'obrirà als majors de 60 anys, tot i que encara no hi ha data.