El Ministeri de Sanitat té sobre la taula una modificació la llei antitabac del 2006, que posteriorment va ser modificada l'any 2011. Un dels objectius que persegueix ampliar els espais sense fum. Els dos pilars principals per assolir aquesta fita són: prohibir fumar a les terrasses i als accessos dels edificis públics, com ajuntaments, ministeris o hospitals, segons avança La Vanguardia

Des de Sanitat es considera que és un bon moment per donar un impuls més a la lluita contra el tabaquisme. En el context de la pandèmia diverses comunitats autònomes ja van prohibir fumar a les terrasses dels bars i restaurants, considerant que el fum podria propagar la covid amb més facilitat. Algunes d'aquestes comunitats han mantingut les restriccions amb la millora de les dades epidemiològiques com Canàries, Castella i Lleó, Astúries, Aragó i Cantàbria. 

És aquest precedent el que anima a les autoritats sanitàries a tirar endavant una modificació de la llei antitabac. En març la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va avançar que el seu Ministeri treballava en un nou pla integral de prevenció i control del tabac, la qual s'articularia "mitjançant una modificació normativa". Mentrestant, el PSOE ha presentat algunes prop una proposició no de llei que es debatrà a la comissió mixta per a l’Estudi dels Problemes de les Addiccions, en la que es promou l'ampliació dels espais sense fum. 

Empaquetatge neutre 

La reforma de la llei antitabac que planteja Sanitat no es limita a replantejar els espais sense fum, també aporta noves propostes per desincentivar el consum del tabac. Una de les més destacades és la de l'empaquetatge neutre. En tracta d'una estratègia basada a prohibir, de forma total o parcial, que les marques decorin els paquets de tabac amb els seus logos o promocions.

Segons l’Organització Mundial de La Salut (OMS), l'empaquetatge neutre és una eina que serveix per fer menys atractiu el consum de tabac. Ja hi ha una sèrie de països que han adoptat aquesta mesura com Austràlia, Regne Unit, Irlanda o França

A més, la proposta de modificació de la llei antitabac també contemplarà una reforma de la fiscalitat sobre el tabac, per tal de gravar el tabac tradicional i els nous dispositius que contenen nicotina de la mateixa manera.  

Una reforma esperada

El govern espanyol ja fa temps que tenia al cap reforma la llei antitabac. Quan Salvador Illa era ministre de Sanitat ja va anunciar que hi haurà una modificació d'aquesta normativa. Durant el seu mandat Illa es va reunir amb societats científiques per afrontar el problema del tabaquisme a l'Estat. 

 

 

Imatge principal: Una persona fumant / Europa Press