Catalunya segueix fent passes contra l'obesitat. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha anunciat la incorporació de nutricionistes-dietistes per "enfortir l'atenció primària". "És una cosa que està plantejada i que començarà molt aviat, ja tenim un pla per fer-ho", ha revelat aquest divendres en una entrevista a Catalunya Ràdio. Si bé no ha confirmat la xifra exacta de professionals que es contractaran, la idea és que hi hagi "una nutricionista-dietista per cada 50.000 habitants" (uns 150). 

Cabezas ha destacat que aquesta iniciativa té "una visió comunitària", com ja ha estat la contractació de psicòlegs comunitaris. I és que la secretària de Salut Pública ha expressat la seva preocupació pel "tema de l'obesitat infantil". "És un problema de salut determinat socialment: a la Mina tenen nou vegades més obesitat infantil que a Sarrià-Sant Gervasi", ha explicat. Llavors, s'ha mostrat convençuda de què "cal fer mesures que surtin fora de la consulta mèdica". Aquí és on s'emmarca la futura incorporació de nutricionistes-dietistes a l'atenció primària catalana.

Menjar no saludable

En aquesta línia, ha valorat molt positivament la prohibició de la publicitat d'aliments "no saludables" dirigida al públic infantil. Una mesura per combatre l'obesitat i el sobrepès infantil que ha anunciat aquest dijous el ministre de Consum, Alberto Garzón. "Cal regular els anuncis", ha assegurat Cabezas. De fet, ha afegit que és necessari que "els aliments saludables siguin més barats" que els no saludables.

La secretària de Salut Pública ha recordat que una bona mesura va ser l'impost català a les begudes ensucrades, que va aconseguir reduir el consum d'aquesta mena de líquids molt poc saludables i sense cap valor nutricional. Tot i això, ha descartat que aquest tribut pugui ampliar-se a la brioixeria: "Ja ho vam estudiar i és molt complicat. Els brioixos sí que poden tenir valor nutricional".

Vacunació de menors

Amb relació als infants, Cabezas segueix sense posar data a l'inici de la campanya de vacunació dels menors de dotze anys. "Cal veure si té sentit vacunar-los. Els nens no són grans transmissors i no pateixen els efectes greus de la covid-19", ha afirmat. De la mateixa manera, tampoc ha confirmat quan es retirarà la mascareta de les escoles.

Finalment, la secretària de Salut Pública ha fet una crida a la calma amb la variant delta plus. A Catalunya només s'han detectat catorze casos entre setembre i octubre, dels quals quatre s'han identificat en les dues darreres setmanes. Aleshores, la nova variant suposa entre un 1% i un 2% de les mostres seqüenciades: "És poc i de manera sostinguda", ha afirmat per dir que no s'està observant un increment com el que va provocar la variant delta, que ràpidament va substituir l'anterior.

 

Imatge principal: Consulta d'una dietista-nutricionista / Europa Press