El Departament de Salut ha posat en marxa el primer banc públic de microbiota fecal de l'Estat. És una iniciativa pionera en l'àmbit públic que té com a objectiu trencar amb els tabús existents, garantit l'equitat arreu de Catalunya i estendre l'innovador tractament a tots els centres del sistema sanitari públic català (SISCAT). A més, permetrà tenir accés a aquest tractament "innovador, eficaç i segur" per a pacients amb infeccions recurrents per Clostridioides difficile. L'aposta està liderada per l'Hospital de Bellvitge i l'Hospital Clínic amb el Banc de Sang i Teixits i l'Organització Catalana de Trasplantaments. Fins ara, aquests dos hospitals han tractat conjuntament 171 pacients amb infeccions per C. difficile mitjançant trasplantament de microbiota fecal (TMF). Es calcula que cada any unes 2.500 persones a Catalunya pateixen aquesta infecció, ara, amb l’obertura del banc a tot el sistema públic, es calcula que fins a 200 pacients cada any es podran beneficiar d’aquest tractament. Els impulsors del projecte han defensat l'eficàcia de la teràpia en pacients amb infeccions recurrents del bacteri i han apuntat que en el 90% dels casos evita recaigudes. A més, la iniciativa obre la porta promoure la recerca i aplicar el tractament en altres patologies com alguns càncers.

El perfil dels donants
La infecció per Clostridioides difficile és una afectació intestinal greu, sovint associada a l’ús d’antibiòtics, que pot provocar diarrees persistents, deshidratació i fins i tot posar en risc la vida del pacient. Actualment, fins a un 25% dels casos recauen després del primer tractament amb antibiòtics convencionals, i un 40% d’aquests pacients tindran una segona recaiguda. L’administració de microbiota fecal en aquests casos permet restaurar l’equilibri del microbioma intestinal i eliminar l’activitat del bacteri patogen, amb una taxa de resolució del 90% en el primer tractament, i del 100% en casos que reben un segon trasplantament. El tractament consisteix a administrar microbiota intestinal procedent d’un donant sa amb l’objectiu de restaurar l’equilibri de la microbiota del pacient. Les principals vies d'administració han estat la via oral, amb càpsules de microbiota fecal (el 67,8%), seguit per la colonoscòpia (el 32,1%).
Els responsables de la iniciativa han presentat el projecte aquest dimecres en una roda de premsa al Departament de Salut, i han detallat que només el 5% de les persones s'ofereixen a donar la seva femta compleixen amb tots els requisits. Han assenyalat que per ser apte, han de ser persones d'entre 18 i 50 anys, amb hàbits saludables, no patir cap malaltia, no haver pres antibiòtics en els darrers tres mesos i no haver viatjat fora de la Unió Europea en els últims sis mesos. Els individus arriben a través de la Unitat de Donants del Banc de Sang i Teixits i a més, han de passar una exhaustiva entrevista, així com una bateria de proves i analítiques i un cultiu de femta per descartar la presència de patògens.
Es tracta d'un model cooperatiu entre totes les institucions implicades. L’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital Clínic de Barcelona són els centres responsables del cribratge dels possibles donants i la realització de les proves analítiques pertinents, mentre que el Banc de Sang i Teixits (BST) s’encarrega de la captació inicial de donants així com la conservació i emmagatzematge del producte final i la seva distribució logística. I tot el procés està sota la supervisió de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), que actua com a autoritat sanitària competent en l’àmbit de les substàncies d’origen humà i garanteix la seguretat, la traçabilitat i la qualitat del circuit.