Els problemes per dormir es poden convertir en un veritable malson. Un de cada tres catalans té problemes per agafar el son i dorm malament, problema que s'agreuja a l'estiu amb la calor, segons dades de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), que agrupa més de 4.200 metges de capçalera.

Segons els metges de capçalera, que són els primers a detectar els problemes de son dels pacients, un 11% de les persones ateses en els ambulatoris assegura patir insomni i fins al 30% té algun tipus d'alteració al descans nocturn.

Consells per regular el son

Els metges recorden que els medicaments per dormir només s'han d'utilitzar de manera puntual, ja que desenvolupen dependència i el seu efecte es perd. Cal prendre altres mesures per regular el son, com aixecar-se i ficar-se al llit sempre a les mateixes hores o evitar activitats intenses dues hores abans d'anar a dormir. D’altres consells són evitar la migdiada, com tampoc fer àpats importants si en poc temps volem agafar el son.

Dins del 30% dels pacients que declaren patir algun tipus d’alteració del descans nocturn, s’hi inclouen problemes per agafar el son, els que dormen poques hores i els que es desperten prematurament.

Segons un estudi realitzat amb 3.848 persones, els problemes per dormir afecten més a les dones i a les persones amb més de 65 anys, i en més mesura als ciutadans de classe mitjana i baixa.

El metge de capçalera i membre de la CAMFiC, Jesús Pujol, ha advertit que la feina i l'entorn on es viu és determinant per a l'estat de salut de les persones, i aquelles que viuen en barris amb més soroll o envoltats per activitats industrials, infraestructures o equipaments oberts 24 hores, poden patir més problemes per dormir.