La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha considerat que cal "estudiar amb molta profunditat" posar controls als viatges que provenen de la Xina, tot i que ha reconegut que no tallaria del tot la transmissió. En declaracions a RAC1, ha reconegut que establir aquests controls té pros i contres i però creu que posar controls "pot tenir el seu joc". Ha apostat per seqüenciar més per conèixer quines són les variants que hi circulen. En general, ha reconegut que cal estar "amatents" a la situació actual però ha destacat que el nivell d'immunitat a Europa és "molt elevat".

Cabezas ha detallat que cada vegada que el virus replica existeix la probabilitat que apareguin noves variants. Ha dit però que, fins al moment, només tenen constància de variants d'òmicrons i ha recordat que, també fins ara, les noves variants acostumen a ser més transmissibles però no més severes. Sobre la situació a Europa, ha posat en valor també que les vacunes que s'estan administrant ara estan ja adaptades a òmicron i ha fet una crida als majors de 60 anys i als professionals sanitaris i sociosanitaris a posar-se-la. Ha fet extensiva aquesta recomanació a les persones que tinguin pensat viatjar, especialment a la Xina.

Temor a la UE

La Comissió Europea va convocar aquest dijous una reunió d'emergència del comitè de seguretat sanitària, que reuneix representants dels Ministeris de Sanitat de la UE, per estudiar una decisió "coordinada" davant la reaparició de la covid a la Xina, després que el govern italià ha anunciat que demanarà una prova negativa de coronavirus a tots els viatgers procedents del país asiàtic. Per ara el comitè de seguretat ha decidit activar la vigilància, si bé deixa a cada Estat dictar les mesures concretes.  

"La coordinació de respostes nacionals a amenaces transfrontereres greus per a la salut és crucial", va subratllar l'executiu comunitari al final de la reunió. "Necessitem actuar de manera conjunta i seguirem amb les deliberacions", ha explicat la Comissió a les xarxes socials. Els estats membres "han insistit en la importància de continuar amb una vigilància activa", segons fonts diplomàtiques, i van ressaltar també la seqüenciació del virus com una "eina fonamental". El govern italià va aclarir aquest dijous que ara com ara no ha detectat noves variants procedents del gegant asiàtic.

Espanya va remarcar durant la reunió "la importància de continuar el camí de la coordinació europea en les polítiques sanitàries", si bé per ara no hi ha cap compromís a escala dels Vint-i-set per adoptar mesures a curt termini o per tornar a citar-se. Els ministeris d'Afers Estrangers i de Sanitat espanyols han insistit les últimes hores en les recomanacions perquè els viatgers que viatgin a la Xina o des de la Xina tinguin la pauta de vacunació completa. Així mateix, des de Sanitat van recordar la importància de la segona dosi de record, especialment per a les persones més vulnerables. Brussel·les recorda que la variant prevalent a la Xina, l'òmicron BF7, ja és present a Europa i "no ha crescut significativament" les últimes setmanes. "No obstant això, seguim vigilants i estem llestos a fer servir el fre d'emergència si cal", van explicar les fonts