El CAP Casernes (Sant Andreu) substituirà Fira de Barcelona com a punt de vacunació al gener, tal com ha anunciat aquest dilluns el Departament de Salut. Tot i això, les persones cridades a vacunar-se contra la grip i la covid-19 poden continuar demanant cita a citasalut.gencat.cat i lamevasalut.gencat.cat per vacunar-se al seu centre d'atenció primària de referència — com ha estat des de tota la campanya de tardor 2022. Recordem que les persones cridades a vacunar-se d'ambdues malalties són les majors de 60 anys, les persones amb condicions de salut de risc (problemes de salut crònics i obesitat, entre d'altres), les dones embarassades, les persones amb immunosupressió i els professionals sanitaris i sociosanitaris (el personal de residència inclòs).

Aquest dilluns és l'últim dia de funcionament del punt de vacunació de Fira de Barcelona, que va obrir el 26 d'abril del 2021 per una prova pilot amb mil dosis administrades. Va ser a partir del 4 de maig del 2021 que ja va obrir de forma continuada, amb un paper complementari perquè la vacunació es fa mitjançant els CAP de tot Catalunya. Va ser el primer punt de vacunació massiu que es va obrir a Barcelona i fins ara s'hi han administrat unes 1.400.000 dosis. El rècord de persones vacunades en un sol dia a Fira de Barcelona va ser de 12.200 dosis administrades, el 2 de juliol del 2021. Cal recordar que també va jugar un paper important en la vacunació contra la verola del mico i en l'acollida sanitària per a les persones refugiades de la invasió russa d'Ucraïna.

La vacunació dels menors de 60 anys

El centre ha disposat de fins a 53 punts de vacunació en els mesos de màxima activitat, cosa que ha permès administrar les dosis en funció de les necessitats de cada moment. Dotze dels punts han estat habilitats per a la vacunació infantil (de 5 a 11 anys), amb una entrada diferenciada dels adults. El recinte destinat a la vacunació ha disposat de 5.000 metres quadrats amb sostres d'alçada, un espai que ha estat preparat per habilitar fins a seixanta punts de vacunació en diferents nivells i amb una amplitud que ha facilitat la renovació adequada d'aire en funció de l'aforament. El Departament de Salut ha destacat que el "bon funcionament" del punt de vacunació ha estat possible gràcies a "la participació del personal de neteja, de manteniment, seguretat i a tota la tasca de gestió d'accessos, de cues i de funcionament liderada pels membres de Fira de Barcelona".

El conseller de Salut, Manel Balcells, va anunciar divendres que els menors de 60 anys podran vacunar-se de la covid amb la quarta dosi des d'aquest dilluns. "Salut Pública està fent els preparatius perquè a partir de la disposició estatal d'aquest dijous es pugui posar en marxa per a tota la població", va assenyalar Balcells, amb la petició que les persones de risc se la posin. El 52% de les persones amb 60 anys o més a Catalunya s'ha vacunat amb la segona dosi de reforç, segons les últimes dades del sistema SiViC del Departament de Salut — actualitzades fins a l'11 de desembre. Els qui tenen la taxa més alta de vacunació amb la quarta dosi són els majors de 80 anys, amb un 74%. Els d'entre 70 i 79 anys es queden amb un 56%, mentre que els d'entre 60 i 69 anys només arriben al 37%.