Des d'aquest dimarts, les persones amb alt risc de contreure la verola del mico es poden vacunar a la Fira de Barcelona.  Aquest espai que es va habilitar per vacunar de la covid-19 ara s'afegeix als altres 18 punts de referència en l'estratègia per protegir de la verola del mico. L'acollida al nou espai de vacunació ha estat "excepcional", amb més de 2.400 cites donades pels pròxims dies en les poques hores des que se'n va anunciar l'obertura, segons Salut. El punt de vacunació de la Fira té capacitat per administrar unes 3.000 dosis a la setmana

Es pot demanar cita a través del portal  vacunaverola.gencat.cat. El punt estarà disponible els set dies de la setmana (en horari de matí i tarda). Es podran vacunar totes les persones que viuen a Catalunya, però recordem que un dels principals criteris que s'han de complir per rebre la vacuna de la verola del mico és tenir relacions sexuals d'alt risc; que s'han contagiat del VIH o formen part del programa per prevenir-lo, la PrEP. Es tracta d'uns criteris consensuats a escala estatal. 

Fira Barcelona Verola Mico vacunació jove infermera / Foto: Montse Giralt

Un home rep la vacuna contra la verola del mico al nou punt de vacunació de la Fira de barcelona/ Foto: Montse Giralt

2.800 vacunes administrades fins al moment 

Segons dades de Salut, fins al  8 de setembre s'han administrat 2.838 dosis a través de diversos centres repartits per tot el país entre els quals es troben a l'Hospital ClínicBCN Checkpoint i la Unitat d'ITS Drassanes-Vall d'Hebron. La Fira ara se suma a aquesta llista que ascendeix a 18 punts de vacunació. 

Per altra banda, fins al 9 de setembre la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya ha confirmat un total de 2.042 casos de verola del mico. La majoria d'aquests casos són homes d'entre 20 i 60 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 2 de setembre del 2022. Gairebé tots els casos han presentat febre, astènia, limfadenopaties i exantema. Les lesions s'han localitzat en les àrees genital, perioral i perianal, però en la major part dels casos també s'han presentat en altres localitzacions sense especificar. Fins al moment, les complicacions greus que s'han descrit són la proctitis i l'afecció ocular, que de vegades han requerit hospitalització (ja estan donats d'alta). 

L'afectació de la malaltia ha estat alta a tot l'Estat. A finals d'agost, la meitat dels casos de verola del mico que s'havien noticiat a Europa es trobaven a l'Estat espanyol. Concretament, eren més de 6.000 casos que representaven gairebé la meitat dels 13.900 que s'havien confirmat a Europa, un 44% del total.