Al voltant de 350 milions de persones al món pateixen depressió. Es tracta d'un problema de salut molt seriós, que pot arribar a afectar greument la vida de qualsevol individu. Generalment el tractament està basat en la ingesta de fàrmacs antidepressius acompanyat d'una teràpia. Però ara un nou estudi ha trobat un vincle entre un canvi en els hàbits alimentaris i la millora dels símptomes en adults joves.

L'impacte de l'alimentació en malalties com el càncer, les patologies cardiovasculars i l'obesitat, entre d'altres, està més que demostrat. Però en els últims anys, els experts s'han centrat també en l'impacte que té la dieta en la salut mental. Fins al punt que ara la dieta es considera un factor de risc modificable per a la depressió.

Trist (1)

La investigació

En aquest sentit, un grup d'experts de la Universitat Macquarie a Austràlia ha realitzat un estudi en el qual s'ha dut a terme un assaig de control que ha consistit en una intervenció dietètica en adults amb un diagnòstic clínic de depressió. En total va durar 12 setmanes i, després de finalitzar, es va concloure que la millora de la dieta pot proporcionar una estratègia de tractament eficaç i accessible per al maneig de la depressió major.

La investigació ha estat publicada en PLOS ONE. Els experts van escollir un grup d'adults joves perquè, com expliquen, "l'adolescència i l'edat adulta són un període en què existeix un risc més gran de depressió, al mateix temps que és un període crític per establir patrons de salut, com la dieta, que es traslladaran a l'edat adulta".

Es va reclutar 76 participants entre 17 i 35 anys d'edat. Tots presentaven símptomes de depressió de moderats a alts, i la seva dieta estàndard incloïa alts nivells de sucre, greixos saturats i aliments processats.

Es va dividir els participants en dos grups. En el primer es va introduir un canvi en la dieta i en el segon no. Els científics van donar consells nutricionals al grup de canvi de dieta en forma d'un vídeo de 13 minuts. A més, van rebre una petita cistella d'aliments saludables i la promesa d'una targeta de regal si lliuraven els seus rebuts de compres al final de l'estudi. El segon grup no va rebre instruccions dietètiques, dinar gratis ni targetes de regal; l'equip d'investigació simplement els va demanar que tornessin després de 3 setmanes i seguissin la seva dieta habitual.

Sandvitx (1)

Al principi i al final de l'estudi tots els participants van haver de dur a terme una sèrie de proves. Els científics van avaluar els nivells de depressió, estat d'ànim i ansietat, i també les habilitats d'aprenentatge i raonament. En el primer grup, el grau de depressió va millorar significativament, així com l'ansietat i l'estrès. Al contrari, el grup de dieta normal no va experimentar canvis significatius.

Segons els autors de l'estudi, la modificació de la dieta per reduir la ingesta d'aliments processats i augmentar el consum de fruites, verdures, peix i oli d'oliva millora els símptomes de la depressió en adults joves. Aquestes troballes se sumen a una creixent literatura que mostra que un canvi modest en la dieta és una teràpia complementària útil per reduir els símptomes.