El càncer de mama HER2 positiu localitzat, un dels tipus de càncer de mama considerat mitjanament agressiu, podria no haver de necessitar quimioteràpia, segons un assaig clínic realitzat per l’empresa catalana d’investigació clínica, Medsir, que ha demostrat que el 30% de les pacients es podrien curar únicament amb una teràpia d’anticossos, en comptes de seguir el tractament estàndard, que és una combinació de quimioteràpia i anticossos. L’estudi PHERGain ha estat publicat per la prestigiosa revista mèdica The Lancet. El càncer de mama HER2-positiu és un tipus de càncer que dona un resultat positiu per a una proteïna anomenada receptor 2 del factor de creixement epidèrmic humà (HER2). Aquesta proteïna fomenta el creixement de les cèl·lules canceroses.

 A l'assaig hi han participat investigadors de 45 centres de 7 països europeus, i s'ha analitzat els casos de 356 pacients amb càncer de mama HER2 positiu. L'estudi confirma que gairebé el 95% de les pacients que van seguir aquesta estratègia terapèutica adaptativa, independentment de si finalment van necessitar aplicar quimioteràpia, estaven lliures de càncer al cap de tres anys de ser intervingudes quirúrgicament després del tractament. Aquest percentatge és més alt (96,4%) en les dones que no van haver de fer la quimioteràpia, donat que només una d’elles va experimentar una recaiguda de manera local.

"Els resultats d'aquest estudi ens acosten cada cop més al final de la quimioteràpia en un percentatge significatiu de pacients amb aquest tipus de tumors", afirma el doctor Javier Cortés, cofundador de Medsir, que ha liderat l’estudi juntament amb els doctors Antonio Llombart-Cussac i José Pérez. L’oncòleg ha destacat que la publicació a The Lancet avala "la importància dels resultats", a causa de la implicació pràctica de l'assaig al benestar dels pacients. De fet, els resultats del PHERGain es van presentar l'any passat al congrés ASCO de Chicago, el més important del món en oncologia, però la publicació de l'estudi a The Lancet farà que es plantegi a les consultes mèdiques com una opció terapèutica més: "La comunitat oncològica sempre necessita el reforç que l'estudi surti publicat perquè sigui sotmès a aquest control de qualitat, a la crítica dels que en volen buscar les limitacions", ha reconegut Pérez.

Millorar la qualitat de vida de les pacients

Entre les dades de l’estudi s’ha evidenciat que l’avaluació primerenca de la resposta al tractament preoperatori exclusiu sense quimioteràpia, basat en trastuzumab (anticòs monoclonal humanitzat semblant als anticossos que produeix l'organisme de forma natural per protegir-se de les infeccions per virus i bacteris) i pertuzumab (un medicament inhibidor de HER2 per a teràpia dirigida, que actua contra el càncer de mama que és positiu per a HER2 en bloquejar la capacitat de les cèl·lules canceroses de rebre els senyals que n'activen el creixement), mitjançant l’ús del PET-TAC, era capaç d’identificar al voltant d’un 40 % d’aquest tipus de pacients que assoleixen una resposta patològica completa. “Hem vist que podem donar menys tractament a un grup de pacients que sempre han requerit quimioteràpia, això optimitza la qualitat de vida de les pacients”, explica el doctor Pérez. Segons els resultats de l'estudi PHERGain s'identifica que un 30 % de pacients amb càncer de mama HER2 positiu localitzat podrien prescindir del tractament amb quimioteràpia mantenint una supervivència excel·lent. A més, les pacients que finalment van haver de rebre posteriorment quimioteràpia per una resposta insuficient, no van veure el seu pronòstic compromès. 

Els resultats obtinguts han estat considerats extraordinàriament rellevants i representen una nova opció terapèutica a considerar a la pràctica clínica habitual d'alguns pacients, ja que demostren que poden ser tractades amb seguretat i eficàcia sense quimioteràpia sense comprometre'n el pronòstic. A més, posa en relleu la importància i el benefici dels assaigs clínics adaptatius, centrats en el pacient de forma individualitzada, davant dels dissenys clàssics, enfrontant dues opcions de tractament ja tancades. Es tracta del primer estudi que ajusta gradualment el tractament de cada pacient en funció de com respon a la teràpia, avançant així cap a una medicina més personalitzada, basada en la participació global de l'ecosistema de col·laboradors acadèmics i clínics.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!