"Hauríem d'evitar els sopars i aperitius de Nadal perquè suposen un risc important", així ho ha assegurat la presidenta del Comitè Científic Assessor del Govern, la doctora Magda Campins. "Tenim constància de contagis en aquest tipus de trobades, on s'ajunten diverses bombolles" ha assegurat la doctora en una entrevista a Filling the Sky al podcast de Catalan News, que es publicarà dissabte. A més, ha recomanat que aquestes trobades s'haurien de fer només amb les persones vacunades, i en el cas dels no vacunats caldria que es fessin una PCR 48 hores abans. Si més no, ha alertat que si els contagis segueixen a l'alça, s'hauran d'establir noves restriccions d'horari i aforament. 

Campins ha assegurat que aquestes trobades nadalenques d'empreses es podrien evitar per prevenir contagis en un moment complicat de la pandèmia. En canvi, ha reconegut que si és més difícil renunciar a trobades amb la família, tot i que, tampoc és el més recomanable, i ha demanat "que se celebrin amb les màximes garanties". "Hem d'intentar que tots estiguem vacunats" i que si algun membre no està vacunat, l'ideal seria que no acudís a la cita o es realitzés una PCR. De la mateixa manera, ha alertat de la falsa seguretat dels tests d'antígens i en el cas d'optar per aquesta alternativa, s'haurien de realitzar tres proves consecutives durant la setmana prèvia a la trobada. A més, també ha recomanat l'ús de la mascareta quan no s'estigui menjant ni bevent. 

Contagis a l'alça 

"S'arribarà amb dades realment altes a les dades nadalenques" ha alertat Campins. Les previsions indiquen dues o tres setmanes amb un repunt dels contagis a l'espera del que es produeixi arran del pont de la Puríssima. La doctora ha advertit que la sisena onada està en ple creixement, tot i que aquests contagis no s'han traduït en hospitalitzacions, però ja ha avisat que si es produeix aquesta afectació hospitalària, s'hauran de prendre mesures pel que fa a restriccions d'aforaments i horaris. Malgrat la situació, ha descartat tancaments com els que s'han produït a onades anteriors. En concret, ha apuntat que ara ingressen el 5% dels casos confirmats, quan abans ho feien el 10%.

Presència escassa d'òmicron 

Campins ha fet una crida a la calma, i ha destacat que la variant òmicron té una presència molt baixa a Catalunya, tot i que no descarta que es pugui arribar a imposar a la variant actualment predominant, la delta. En tot cas, ha dit que, ara per ara, el 98% dels casos detectats continuen sent delta. A més, la doctora ha afegit que el tancament de fronteres no evita l'entrada de la nova variant, sinó que només l'enredereix. L'ha titllat com una "mesura transitòria" per guanyar temps mentre s'avança en la vacunació, però alerta que l'òmicron arribarà arreu. 

Tercera dosi

Pel que fa a la vacunació, Campins considera que la tercera dosi ha d'arribar a tothom major de 18 anys, tot i que, ha destacat que ara mateix la prioritat és la gent major de 60 anys. Ha alertat de la importància de tenir una bona logística per poder realitzar aquesta tercera vacuna i a partir d'aquí anar obrint franges d'edat. La doctora no considera necessària aquesta tercera dosi als menors de 18 anys, i considera que caldria abans aplicar la segona vacuna als infants d'entre 5 i 11 anys. 

Sobre la vacunació, ha reconegut la necessitat de vacunar arreu del món, però ha apuntat que les vacunes d'ARN missatger no són viables en països subdesenvolupats on no es pot mantenir la cadena de fred per a la seva conservació.

 

Foto principal: la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron, la doctora Campins / ACN