Nova campanya contra el suïcidi. La Conselleria de Salut ha començat a instal·lar vinils en diferents punts de Catalunya amb missatges per conscienciar i prevenir aquesta xacra. Es tracta d'una acció amb cercles negres enganxats en alguns espais de la via pública per simbolitzar el forat negre o pou en el qual es poden trobar persones amb conductes suïcides. Els cercles, en espais com la plaça Universitat de Barcelona i ubicats en un total de 90 municipis (que inclouen les quatre capitals de província), contenen un missatge que anima a demanar ajuda si es coneix algú que és "a punt de caure" en "el pou del suïcidi".

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha inaugurat el vinil ubicat a la cèntrica plaça barcelonina, que ha reunit diversos curiosos al voltant del nou element que durant unes setmanes serà protagonista. La campanya, segons ha explicat, va orientada principalment a l'entorn de la víctima, i demanada a familiars i amics que truquin al 061 perquè pugui rebre l'assistència necessària (tant d'atenció telefònica com presencial a través de l'equip d'emergència). Avui en dia, ja es produeixen unes 40 o 50 trucades diàries, una xifra que vol evitar-se que creixi, ja que la mateixa atenció telefònica "sovint atura" la consumació del suïcidi. Només en menys del 20% de casos s'ha d'enviar un cos especialitzat per evitar-lo.

271cfb99 e572 447c 8ebe 9947c0b681bd
Vinil a plaça Universitat / Foto: ACN

Les xifres i el nou segment poblacional de risc

El 2022, a Catalunya van treure's la vida un total de 607 persones, una xifra que ja va ser un 5% superior respecte de l'any anterior. Per al 2023, encara no hi ha dades definitives. Això sí, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi, els episodis d'ideació suïcida han crescut un 16% en majors de 18 anys en comparació amb l'any anterior.

Durant els últims anys, la lupa havia estat posada especialment sobre el segment de la població més jove, i concretament en les noies d'entre 15 i 24 anys, ja que s'havia produït un creixement exponencial de casos entre aquest col·lectiu després de la pandèmia. Ara bé, les dades provisionals pel 2023 indiquen que la situació s'ha "estabilitzat" i, malgrat ser una preponderància alta, no continua creixent. L'atenció s'està fixant ara sobre un nou segment poblacional: els homes de més de 50 anys. Sobre aquesta gent, hi ha hagut un increment notable i "gran freqüència" de temptativa de suïcidis. Segons les dades, ara s'està a uns nivells similars als que es van viure el 2013, en aquell moment impulsada per la crisi econòmica.