La pèrdua de cabell que pateix una persona malalta de càncer quan se sotmet a un tractament de quimioteràpia, afegeix a la malaltia i a la duresa del tractament un plus de patiment que la ciència encara no ha estat capaç de frenar.

Els autors d'una recent investigació sobre la caiguda del cabell han assenyalat que fins i tot un 8 per cent de les persones malaltes de càncer rebutgen sotmetre's a quimioteràpia a causa de la càrrega psicosocial que suposa quedar-se sense cabell.

L'alopècia induïda per la quimioteràpia pot danyar la imatge corporal, l'autoestima i fins i tot la qualitat d'una persona. Més encara si es té en compte que en alguns casos la pèrdua de cabell és definitiva.

Calba

Un equip de científics del Centre d'Investigació de Dermatologia de la Universitat de Manchester ha realitzat un estudi a fi de trobar una via per prevenir l'alopècia que causa la quimioteràpia; una investigació que s'ha publicat a la revista EMBO Molecular Medicine.

En concret, l'estudi s'ha dut a terme entorn del dany que els taxanos infligeixen als fol·licles capil·lars de les persones sotmeses al tractament. Els taxanos són un conjunt de medicaments que impedeixen el creixement cel·lular en impedir la divisió de les cèl·lules.

L'equip de l'estudi va trobar que uns inhibidors coneguts com a CDK4/6 –un tipus de medicament que frena la divisió cel·lular– poden prevenir el dany que els taxanos produeixen al fol·licle pilós.

Arran d'aquest descobriment, els autors de l'estudi esperen que les troballes estimulin el desenvolupament de medicaments perquè els metges poden aplicar-los a la pell dels seus pacients de quimioteràpia i així reduir la pèrdua de cabell.

Les troballes també podrien ajudar a desenvolupar tractaments per prevenir la pèrdua de cabell en altres llocs del cos, com les celles, la barba i el borrissol púbic.

Cáncer

L'estudi sobre els CDK4/6

Per a l'estudi, els científics es van centrar en dos taxanos, el paclitaxel i el docetaxel, que els metges utilitzen en el tractament de tumors sòlids, com els de mama i pulmó. L'equip va provar els medicaments als fol·licles pilosos que van conrear al laboratori en condicions el més naturals possible. Els fol·licles pilosos provenien del cuir cabellut de pacients que havien donat el seu consentiment.

Els investigadors van descobrir que el paclitaxel i el docetaxel van produir danys massius en els processos de divisió cel·lular i van desencadenar la mort cel·lular a les cèl·lules del fol·licle que són essencials per a la producció de cabell.

Quan van administrar palbociclib, un inhibidor de CDK4/6, als fol·licles capil·lars conreats en òrgans abans d'exposar-los al paclitaxel, els científics van descobrir que l'inhibidor actuava com a protector sense produir dany.

Els autors de l'estudi afirmen que les seves troballes són una constatació preliminar de gran significació que aquest tipus de teràpia de protecció cel·lular pot limitar el dany que la quimioteràpia amb taxanos pot induir als fol·licles capil·lars. Així mateix, l'equip assenyala que existeix una necessitat urgent de més estudis sobre com prevenir la pèrdua de cabell en pacients amb càncer.