El cafè és una de les begudes més consumides a tot el món. A Europa, la mitjana de consum de cafè se situa entre els 12 quilograms a l'any per persona als països nòrdics, als 2,5 dels països de l'est, on menys es consumi. I el cert és que en els últims anys, la ciència ha avalat en diferents estudis els possibles beneficis que pot tenir el seu consum per al nostre organisme. L'estudi més recent ha conclòs que prendre quantitats altes de cafè pot reduir el risc de desenvolupar la malaltia d'Alzheimer.

Els experts, la Universitat Edith Cowan (ECU) d'Austràlia, han dut a terme una investigació a llarg termini en la qual s'analitzen diferents biomarcadors, l'estil de vida i l'envelliment d'un grup de persones. En concret, entre els factors que es van estudiar, es trobava la premissa de si la ingesta de cafè afectava el deteriorament cognitiu de més de 200 australians durant una dècada.

La investigadora principal, la Dra. Samantha Gardener, ha assegurat que els resultats mostren una associació entre el cafè i diversos marcadors importants relacionats amb la malaltia d'Alzheimer.

"Trobem que els participants sense deteriorament de la memòria i amb un major consum de cafè al començament de l'estudi tenien un menor risc de transició a un deteriorament cognitiu lleu, que sovint precedeix la malaltia d'Alzheimer, o de desenvolupar la malaltia d'Alzheimer en el transcurs de l'estudi," afirma.

Café amb llet

Beure més cafè va donar resultats positius en relació amb certs dominis de la funció cognitiva, específicament la funció executiva que inclou planificació, autocontrol i atenció. Una major ingesta de cafè també sembla estar relacionada amb la desacceleració de l'acumulació de la proteïna amiloide al cervell, un factor clau en el desenvolupament de la malaltia d'Alzheimer.

Segons l'experta, encara que es necessita més investigació, l'estudi és encoratjador, ja que indica que beure cafè podria ser una manera fàcil d'ajudar a retardar l'aparició de la malaltia d'Alzheimer. "Podria ser particularment útil per a les persones que estan en risc de deteriorament cognitiu però que no han desenvolupat cap símptoma", subratlla.

Si només es permet una tassa de cafè al dia, els resultats no són rellevants. Per això els experts indiquen que és millor prendre'n dos, encara que no estableixen una quantitat màxima de tasses per dia. "Si es passa d'una tassa a dos, es podria reduir el deteriorament cognitiu en un vuit per cent després de 18 mesos", expliquen els experts. També podria veure una disminució del cinc per cent en l'acumulació d'amiloide al cervell durant el mateix període de temps.

Els investigadors encara han de determinar amb precisió quins components del cafè són darrere dels seus efectes aparentment positius sobre la salut del cervell.

Encara que la cafeïna s'ha relacionat amb els resultats, la investigació preliminar mostra que pot ser que no sigui l'únic contribuent a retardar potencialment la malaltia d'Alzheimer. S'ha observat que altres components del cafè com el cafestol, el kahweol i l'eicosanoil-5-hidroxitriptamida afecten el deteriorament cognitiu en animals en diversos estudis.