Després d'una mala nit o per preparar-se abans d'anar a la feina, és un hàbit molt estès el de prendre un cafè. Un costum que sol associar-se a un xut d'energia que ajuda a passar millor el matí. Però el cert és que podria ser contraproduent, segons un nou estudi dut a terme pel Centre de Nutrició, Exercici i Metabolisme de la Universitat de Bath, al Regne Unit. Els investigadors que van participar en l'estudi van analitzar els efectes del cafè del matí partint d'una sèrie de marcadors metabòlics diferents.

Els resultats apareixen publicats a The British Medical Journal i demostren que, si bé una nit de mal son té un impacte limitat en el nostre metabolisme, beure cafè com una forma de despertar-se pot tenir un efecte negatiu en el control de la glucosa a la sang. Donada la importància que té mantenir equilibrats els nivells de sucre per reduir el risc de tenir malalties com la diabetis o les malalties cardíaques i l'estès que està a tot el món, els científics han assegurat que aquesta investigació té implicacions importants per a la nostra salut.

Tassa de café

L'estudi

Per dur a terme l'estudi, els experts de la Universitat de Bath van reclutar un grup de 29 homes i dones sans que es van sotmetre a tres experiments diferents durant una nit en un ordre aleatori. D'una banda, els participants, després d'una nit de son normal, van prendre una beguda ensucrada en despertar-se al matí. En una altra de les proves, se'ls va despertar del son nocturn cinc minuts cada hora i, en despertar, se'ls va subministrar la mateixa beguda ensucrada. En la tercera prova, els participants van experimentar la mateixa interrupció del son (és a dir, es van despertar durant la nit), i en despertar-se se'ls va donar primer un cafè sol i 30 minuts després, la beguda ensucrada.

En cada una d'aquestes proves, van prendre mostres de sang dels participants després d'ingerir la beguda ensucrada. Els resultats van mostrar que una nit de son interromput no va empitjorar les respostes de glucosa en sang ni els nivells d'insulina dels participants en l'esmorzar, en comparació amb una nit de son normal. Tanmateix, quan se'ls donava el cafè només abans de l'esmorzar, va augmentar substancialment la resposta de la glucosa en sang en aproximadament un 50%.

Per tant, l'hàbit de prendre cafè després d'una mala nit pot resoldre el problema de la somnolència, però en crea un altre en limitar la capacitat del seu cos per tolerar el sucre en l'esmorzar. En altres paraules, el control del sucre en sang es veu afectat quan el primer que es pren al matí és un vas de cafè sol, especialment després d'una nit de son interromput.

Jove prenent café

En vista dels resultats i per a les persones que no poden renunciar tan fàcilment al seu hàbit, els experts recomanen que consumeixin el cafè després de l'esmorzar. En aquest cas, l'organisme no reacciona de la mateixa manera. També es creu que l'exercici pot alterar aquesta pujada de la glucosa en sang, tot i que encara fan falta més estudis per demostrar-ho.