El cafè és un dels aliments més preuats en el dia a dia. Una beguda a què a Catalunya es recorre diàriament de manera molt significativa. De fet, els catalans van consumir durant l'últim any una mitjana de 733 cafès a l'any. Una xifra que suposa la ingesta de dos cafès diaris. A més, es pot assenyalar que el preferit és el cafè sol i pres pels matins.

Ara, segons un nou estudi publicat a The Journal of Nutrition, s'ha descobert que les dones que beuen dos o tres tasses de cafè al dia tenen menys greix corporal i abdominal total que les que beuen menys.

Dona café

Els investigadors van examinar les dades de l'Enquesta Nacional d'Examen de Salut i Nutrició, organitzada pel Centre per al Control de Malalties (CDC) als Estats Units i van analitzar la relació entre les tasses de cafè que es beuen per dia, i tant el percentatge de greix corporal total com l'abdomen.

L'estudi

Els científics van veure que les dones d'entre 20 i 44 anys que en bevien dos o tres tasses de cafè per dia tenien els nivells més baixos de greix corporal. En concret, un 3,4% menys que les persones que no consumien cafè. Entre les dones d'entre 45 i 69 anys, les que en van beure quatre o més tasses van tenir un percentatge d'adipositat 4,1% menor. En termes generals, el percentatge mitjana de greix corporal total va ser un 2,8% menor entre les dones de totes les edats que van prendre dos o tres tasses de cafè per dia.

Els resultats van ser consistents tant si el cafè consumit tenia cafeïna o era descafeïnat, entre les fumadores i no fumadores i també en aquelles que patien malalties cròniques en comparació amb els que gaudien de bona salut. En els homes, la relació va ser menys significativa, encara que els homes de 20 a 44 anys que bevien dos o tres tasses per dia tenien un 1,3% menys de greix total i un 1,8% menys de greix a l'abdomen que aquells que no consumien cafè.

Els autors de l'estudi afirmen que la seva investigació suggereix que hi pot haver compostos bioactius al cafè a més de la cafeïna que regulen el pes i que podrien utilitzar-se com compostos contra l'obesitat. Segons els científics, podria ser que el cafè, o els seus ingredients efectius, poguessin integrar-se a una estratègia de dieta saludable per reduir la càrrega d'afeccions cròniques relacionades amb l'epidèmia d'obesitat.

Café amb llet

Per això, ressalten que és important interpretar les troballes d'aquest estudi en vista de les seves limitacions. I és que l'estudi es va realitzar en un moment específic, per la qual cosa no es poden establir tendències. Tanmateix, no creuen que el pes d'algú pugui influir en el seu consum de cafè.