De vegades no li prestem atenció més enllà de l'estètica, però el cabell pot donar molta informació sobre el nostre estat de salut. Un canvi en l'aspecte, la caiguda, l'aparició d'alopècia, si sembla fràgil... tots aquests signes poden indicar que pateixes alguna malaltia i, per tant, hauries d'anar a un especialista. Aquests són alguns exemples que hauries de tenir en compte.

La caiguda del cabell pot ser un senyal de patir anèmia

Diàriament perdem cabells, no és cap novetat, sinó fruit del procés de renovació capil·lar del nostre organisme. Però si aquesta pèrdua s'accentua i en el raspall o en la dutxa hi ha molt més cabell de l'habitual, pot ser un símptoma de patir anèmia. És a dir, de tenir baixes les reserves de ferro en l'organisme. Pel que sembla, les cèl·lules del fol·licle pilós es veuen afectades per la falta d'aquest nutrient, que juga un paper essencial en el creixement cel·lular. La caiguda del cabell també pot indicar alguna alteració hormonal, com una caiguda en els nivells d'estrogen en les dones.

L'aparició de moltes canes de forma sobtada són símptoma d'estrès i ansietat

L'estrès crònic contribueix a l'envelliment del cabell perquè causa danys en l'ADN i altera la renovació de les cèl·lules productores del pigment als fol·licles pilosos. Encara que és normal que apareguin en complir anys, no ho és quan apareixen de cop i de manera sobtada estenent-se ràpidament.

El cabell que aprima i es converteix en més fi pot indicar un problema de tiroide

Quan es pateix hipotiroïdisme, que és una patologia per la qual l'hormona tiroide no produeix prou hormones per al metabolisme, una de les conseqüències es reflecteix al cabell. Generalment es torna més feble i trencadís, així com també es produeix una possibilitat més gran de caiguda. Si no es tracta, pot derivar en una patologia anomenada alopècia areata, que causa petites calvícies rodones en el cuir cabellut a causa d'un problema amb el sistema immunològic que ataca els fol·licles pilosos.

Una calvície sobtada pot ser símptoma de falta de proteïnes

En moltes ocasions, la dieta occidental sol ser més rica en hidrats de carboni que en proteïnes i la falta d'aquests nutrients té un impacte en la salut i el creixement del cabell. Un adult necessita aproximadament 0,8 grams de proteïna per quilogram de pes corporal i si no s'obté la quantitat proteica necessària pot produir-se una caiguda sobtada del cabell.

Un cabell fràgil pot ser signe de la malaltia de Cushing

La malaltia de Cushing es produeix quan un tumor benigne en la hipòfisi –la glàndula situada en la base del crani que segrega hormones que regulen algunes de les principals funcions biològiques de l'organisme, com el creixement la sexualitat– eleva la producció de l'hormona adrenocorticotròpica (ACTH) i per tant els nivells de cortisol. Aquesta circumstància provoca diversos símptomes, com la fatiga, la debilitat muscular o la fragilitat capil·lar.