Bèlgica fa un pas més aquest dimecres en la seva desescalada i voreja gairebé la normalitat: l'ús de les mascaretes al carrer deixa de ser obligatori a Brussel·les, bars i restaurants amplien horaris i obren les seves zones d'interior, es pot anar a l'oficina una vegada per setmana i els vacunats poden viatjar amb menys condicions.

El pla de vacunació avança a bon ritme i les xifres d'hospitalitzats milloren, el que permet entreveure la (gairebé) normalitat des d'aquest dimecres a Bèlgica, on va entrar en vigor la primera fase del Pla d'Estiu.

Així, a partir d'avui, els cafès i restaurants belgues poden servir als seus clients també a l'interior dels seus locals, després d'obrir les seves terrasses el passat 8 de maig, i poden fer-ho des de les 5.00 fins a les 23.30 hores.

Obren les seves portes també els gimnasos, encara que amb aforament reduït i amb els vestuaris i dutxes tancats. Llum verda a la reobertura dels cinemes, pistes de bitlles, pavellons esportius, mercats ambulants i saunes, sota la condició que compleixin determinats criteris de ventilació.

Els espectacles, exposicions o competicions esportives podran rebre fins a 200 persones a l'interior, amb el públic assegut, i fins a 400 a l'exterior, amb mascaretes i la distància de seguretat d'1,5 metres.

El teletreball

Tornar a l'oficina de manera presencial serà possible un dia a la setmana per a tots els treballadors, encara que el teletreball continuarà sent obligatori fins al juliol, quan passarà a ser recomanat.

L'aforament màxim permès a la feina és del 20 % dels empleats, xifra que s'eleva al 50 % en el cas de les pimes, que podran acollir a un màxim de deu persones.

El certificat Covid

Les persones que tinguin el certificat digital de Covid podran viatjar entre els Estats membres sense, a priori, condicions: els qui tornin a Bèlgica de zones vermelles no hauran de guardar quarantena ni presentar una prova PCR negativa sempre que estiguin completament vacunats dues setmanes abans del vol.

Una quarantena de deu dies continuarà sent obligatòria per als passatgers procedents de països amb alt risc de les noves variants de la Covid-19.

 

Foto principal: Màscares quirúrgiques / Unsplash - D'an Sun