Les persones que ho desitgin ja poden obtenir el certificat verd digital per viatjar. El departament de Salut ha anunciat que el document conegut com a passaport Covid-19 es pot sol·licitar a partir d'avui a través de La Meva Salut. Amb tot, encara que el document facilitarà la mobilitat dins de la Unió Europea, el document no és obligatori per tal de poder viatjar.

Aquest document contempla tres supòsits: que la persona portadora ja ha passat la Covid-19; que està completament vacunada; o que té una prova diagnòstica negativa de coronavirus. Aquesta última opció, però, encara no està disponible en l'actualitat. El certificat, a més, té una validesa limitada que està detallada en cada un d'ells.

Tràmit disponible a La Meva Salut

A la web del departament s'aclareix que el document es troba en desplegament progressiu, "tant tècnicament com en l’àmbit de funcionalitats". Amb tot, es pot demanar a través de La Meva Salut, sempre que es compleixin les condicions exposades: estar vacunat, acreditar haver passat la Covid-19 amb una prova diagnòstica PCR positiva feta, com a mínim 11 dies abans del resultat positiu.

El tràmit està disponible als apartats d'“Informes i resultats” i també de “Vacunes i certificat Covid digital de la UE”. En cas de dubte, s'ha de trucar al 061. Un cop feta la gestió s'obtindrà un document digital en format PDF amb un codi QR que conté la informació essencial, així com la signatura digital per comprovar l’autenticitat del certificat i que podreu imprimir en paper si fos necessari.

Com descarregar el passaport Covid

En aquest vídeo veuràs com pots descarregar el teu passaport pas a pas:

 

Es preveu una allau de peticions

L'executiu espanyol va anunciar ahir que el certificat estaria disponible a Espanya a partir d'avui. Es tracta d'un document de franc i segons el ministeri de Sanitat s'espera una allau de peticions en les pròximes setmanes. Cada comunitat autònoma podrà implantar el sistema que consideri oportú, amb aplicacions mòbils o sol·licitant-lo al centre de salut.

Arribar a un acord va costar moltes discussions en el si de la Unió Europea per la seva utilització i la confrontació també amb la privacitat dels usuaris. També es van expressar discrepàncies per la possibilitat que es poguessin produir episodis de discriminació o frau.

 

 

Imatge principal, control de passaports