El primer ministre britànic, Boris Johnson, i el titular d'Economia, Rishi Sunak, s'autoaïllaran després d'haver mantingut contacte amb un infectat de covid-19 en lloc d'acollir-se a un programa pilot de tests diaris que els hagués deslliurat d'aquesta mesura; aquesta era la idea inicial. Al final, els dos mandataris anglesos faran una quarantena davant de l'allau de crítiques que han rebut.

El portaveu oficial de l'Executiu de Londres va aclarir que el "premier" s'aïllarà a la seva residència campestre de Chequers, al comtat de Buckinghamshire (Anglaterra), en comptes d'acollir-se, com es va anunciar inicialment, a l'esmentat programa, que li permetria continuar escometent tasques oficials essencials durant aquest temps.

Per la seva part, Sunak va confirmar a Twitter que "encara que el sistema de test i rastreig pilot és bastant restrictiu, i només permet (dur a terme) tasques de Govern essencials, reconec que només la sensació que les regles no són les mateixes per a tothom no està bé". "Amb aquesta finalitat, m'autoaïllaré com és habitual en aquests casos i no participaré en aquest programa pilot", va agregar.

TUIT Rishi Sunak ministre britànic covinya|cocep

El ministre de sanitat, positiu

Tant Johnson com el responsable d'Economia van mantenir contacte amb el titular de Sanitat, Sajid Javid, al poc que aquest confirmés ahir que havia donat positiu en un test d'antígens, primer, i posteriorment després de sotmetre's a una prova PCR després de sentir-se "somnolent" divendres a la nit.

Tant Johnson com Sunak han reculat en la seva intenció inicial d'evitar l'aïllament en virtut d'aquest programa després d'haver rebut una allau de crítiques de l'oposició, que considera que el Govern no s'aplica les seves pròpies regles.

L'esmentat programa pilot cobreix una sèrie d'organismes d'aquest país, com Downing Street, l'aeroport de Heathrow o la xarxa de ferrocarrils.

En les últimes setmanes, l'esmentada aplicació mòbil del sistema sanitari públic britànic (NHS) ha generat molt recel entre la ciutadania ja que a causa del seu sistema altament sensible ha arribat a enviar en només set dies més de mig milió d'alertes d'aïllament a contactes estrets d'infectats de covid-19.

La covid al Regne Unit

Aquest país, que supera de nou els 50.000 casos de covid-19 diàriament, una xifra que no assolia des del passat 15 de gener, aixecarà aquest dilluns les últimes restriccions legals, amb la qual cosa deixarà de ser obligatori l'ús de màscares.

També s'anul·larà la limitació de sis persones dins d'un domicili i la regla de distanciament social d'un metre. Es permetrà la reobertura dels sectors econòmics encara tancats, inclòs el lleure nocturn, i s'augmentarà el nombre de persones que poden assistir a concerts, actes culturals i esdeveniments esportius.

 

Foto principal: El primer ministre britànic, Boris Johnson / EFE