El BOE ha publicat l'acord del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut sobre la Declaració d'Actuacions Coordinades en Salut Pública per respondre davant de situacions d'especial risc per transmissió de la Covid-19.

L'acord obliga a confinar aquells municipis que tenen més de 500 contagiats per coronavirus per cada 100.000 habitants, que tenen un 10% de positius i una ocupació de les UCI superior al 35%. Les localitats que compleixen aquests requisits tenen 48 h per aplicar les mesures pactades al Consell Interterritorial.

 

Aquesta mesura afecta, entre d'altres, Madrid i 9 municipis més, segons avança la Cadena Ser: Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Torrejón de Ardoz, Móstoles i Parla.

Les mesures

Les mesures que afectaran Madrid i les altres localitats confinades són les següents:

  • No es permetrà l'entrada i sortida de persones dels municipis confinats tret que el desplaçament estigui justificat per qüestions laborals, assistència a persones grans, dependents o menors, renovacions de permisos i documentació oficial, desplaçaments a entitats financeres que no es puguin ajornar, realització d'exàmens que no es poden endarrerir o per causa de força major.
  • La circulació de persones residents dins dels municipis serà possible sempre que es respectin les mesures de protecció individual i col·lectiva. Això sí, les reunions de persones estaran reduïdes a un màxim de sis persones.
  • Als espais de culte l'aforament màxim serà d'un terç de la capacitat i sempre respectant la distància interpersonal d'1,5 metres.
  • Els funerals es podran celebrar amb un aforament màxim de 15 persones, si són a l'aire lliure, o 10 persones, si se celebren en un espai tancat. 
  • Els locals comercials hauran de reduir la seva capacitat al 50% i no podran tancar més tard de les 22 h.
  • Els bars i restaurants poden obrir amb un 50% de l'aforament, no poden servir a la barra, les taules s'han de situar a 1,5 metres de distància entre elles i l'ocupació màxima per taula ha de ser de sis persones. A més a més, aquests locals no poden acceptar clients a partir de les 22 h i a les 23 h han de tancar.
  • Les acadèmies, autoescoles i centres d'ensenyament no reglat podran operar amb un aforament màxim del 50%.
  • A les instal·lacions esportives l'aforament també ha de ser del 50% en espais interiors, però pot ser del 60% si és a l'aire lliure.  

Madrid, en contra de les mesures

La Comunitat de Madrid considera que l'ordre del ministre de Sanitat, Salvador Illa, per aplicar restriccions de mobilitat i socials en ciutats de més de 100.000 habitants “no té validesa jurídica” perquè no ha estat consensuada per totes les Comunitats Autònomes.

Així ho va indicar aquest dimecres el conseller de Salut del govern d'Isabel Díaz Ayuso, Enrique Ruiz Escudero, que manté d'aquesta manera el pols obert amb l'Estat per la gestió de la pandèmia de la Covid-19. “El govern espanyol no ha estat lleial. Té pressa per intervenir Madrid, però no per lluitar contra el virus”, va afirmar Escudero, que va assegurar, a més, que el “missatge d'alarma” que transmet Illa no es correspon amb uns indicadors “que mostren que hem entrat en una senda favorable”.

Desacords amb el govern espanyol

Els desacords entre el govern espanyol i Madrid van començar tot just quatre dies després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, acudís a reunir-se amb Ayuso a la Puerta del Sol —seu de l'Executiu regional—, i acordessin crear un "espai de cooperació reforçada" que desenvolupés un pla especial per fer front a la pandèmia a Madrid.

Des d'aleshores, ha planat la possibilitat que el govern de Sánchez prengués el control de la pandèmia a la Comunitat de Madrid; cosa que podria fer-se a través de diferents vies, com tornar a recórrer a l'estat d'alarma; l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per intervenir la Comunitat; la llei de Salut Pública o el decret de 'nova normalitat' que es va aprovar després de la desescalada.

Ayuso estudia recórrer

Ayuso estudia recórrer l'ordre publicada al BOE, ja que considera que el "pla" del govern espanyol "destrossa Madrid sense criteri". "Ho estem estudiant amb l'advocat de la Comunitat de Madrid i estem veient de quina manera podem fer les coses correctament. No hi ha criteris per fer aquestes restriccions de mobilitat", ha dit la presidenta en una entrevista a Esradio