La diabetis és una de les patologies que més està creixent en els últims anys. El nombre de persones malaltes va augmentar de 108 milions el 1980 a 422 milions el 2014. La prevalença mundial de la diabetis en adults (majors de 18 anys) ha augmentat del 4,7% el 1980 al 8,5% el 2014 i entre 2000 i 2016, s'ha registrat un increment del 5% en la mortalitat prematura per aquesta causa.

Com destaca l'OMS, la dieta saludable, l'activitat física regular, el manteniment d'un pes corporal normal i evitar el consum de tabac prevenen la diabetis de tipus 2 o retarden la seva aparició. A més, es pot tractar i evitar o retardar les seves conseqüències amb dieta, activitat física, medicació i exàmens periòdics per detectar i tractar les seves complicacions.

Ara, un nou estudi dut a terme al Japó i publicat en el British Medical Journal acaba que beure te verd i cafè està relacionat amb un menor risc de morir per qualsevol causa entre les persones que pateixen diabetis tipus 2. En concret, s'han de consumir 4 o més tasses diàries de te verd més 2 o més de cafè. Aquesta quantitat s'associa amb un 63% menys de risc de mort durant un període d'al voltant de 5 anys, segons la investigació.

El te verd és una de les begudes que redueixen el risc de mort per als que pateixen diabetis tipus 2

L'estudi

Els experts van realitzar un seguiment de la salut de 4923 japonesos (2790 homes i 2133 dones) amb diabetis tipus 2 amb una edat mitjana de 66 anys i durant un període de poc més de 5 anys.

Cada un d'ells va completar un qüestionari de 58 aliments i begudes, que incloïa preguntes sobre la quantitat de te verd i cafè que bevien cada dia. I van proporcionar informació bàsica sobre factors de l'estil de vida, com l'exercici regular, el tabaquisme, el consum d'alcohol i les hores de son nocturn. També es van prendre mesures d'altura, pes i pressió arterial, així com mostres de sang i orina per verificar possibles factors de risc subjacents.

Uns 607 dels participants no van beure te verd; 1143 van beure fins a una tassa al dia; 1384 van prendre 2-3 tasses; i els 1784 en van beure 4 o més. Gairebé 1000 (994) dels participants no van beure cafè; 1306 van beure fins a una tassa al dia; 963 van prendre una tassa tots els dies; mentre que els 1660 van ingerir 2 o més tasses.

Durant el període de seguiment, van morir 309 persones (218 homes, 91 dones). Les principals causes de mort van ser el càncer (114) i les malalties cardiovasculars (76).

En comparació amb els que no van beure cap beguda, els que en van beure una o ambdues begudes no tenien menys probabilitats de morir per qualsevol causa, amb les probabilitats més baixes associades amb beure més quantitats de te verd i cafè.

Beure fins a una tassa de te verd tots els dies es va associar amb un 15% menys de probabilitats de mort; mentre que beure 2-3 tasses es va associar amb un 27% menys de probabilitats. Prendre 4 o més tasses diàries es va associar amb un 40% menys de probabilitats.

Entre els bevedors de cafè, fins a una tassa diària es va associar amb un 12% menys de probabilitats; mentre que una tassa al dia es va associar amb un 19% menys de probabilitats. I 2 o més tasses es va associar amb un 41% menys de probabilitats.

El cafè, tantes vegades injuriat, afavoreix la salut dels diabètics

El risc de mort va ser encara menor per als qui van beure tant te verd com cafè tots els dies: un 51% menys per a 2-3 tasses de te verd més 2 o més de cafè; un 58% menys per 4 o més tasses de te verd més 1 tassa de cafè tots els dies; i un 63% menys per a una combinació de 4 o més tasses de te verd i 2 o més tasses de cafè tots els dies.

L'explicació podria trobar-se que el te verd conté diversos compostos antioxidants i antiinflamatoris, inclosos fenols i teanina, així com cafeïna. Per la seva part, el cafè també té nombrosos components bioactius, inclosos els fenols.