Cadascú té preferències a l'hora de dutxar-se. Hi ha persones que prefereixen les dutxes calentes, però també hi ha a qui els agraden més les dutxes fredes. Si és per gustos, no hi ha dubte que l'elecció de la temperatura de l'aigua pot variar independentment del clima del lloc en el qual es visqui o del moment de l'any que sigui.

Però la ciència s'ha encarregat des de fa anys a estudiar si les dutxes fredes –que estadísticament es prenen en menys ocasions– tenen o no algun benefici per a la salut dels qui les gaudeixen... o les pateixen, segons com es miri.

Pel que sembla, dutxasr-se amb aigua freda pot fer que una persona estigui més alerta durant el dia a causa dels efectes que produeix al cos humà. Segons una metaanàlisi de la investigació d'immersió en aigua freda publicada al British Journal of Sports Medicine, les dutxes fredes tenen molts efectes fisiològics al cos. Entre aquests destaquen l'augment de la freqüència cardíaca, una pressió arterial més alta i una freqüència respiratòria més elevada.

Cascada

L'aigua freda també augmenta el metabolisme del cos perquè ha de treballar més per mantenir una temperatura estable. Les dutxes fredes creen una sensació de vigor i alerta, la qual cosa pot provocar que una persona sigui més activa físicament.

Un sistema immune més fort

Una investigació publicada a la revista PLoS One va concloure que els que prenen dutxes fredes tenen un 29% menys de probabilitats de caure en l'absentisme laboral o escolar. Una de les conclusions que va fer l'estudi va ser que l'aigua freda activa el sistema immunològic del cos independentment de la seva durada.

Un millor estat d'ànim

Alguns investigadors teoritzen que les dutxes fredes poden tenir beneficis per millorar l'estat d'ànim.

La revista Medical Hypotheses va publicar un treball que suggeria que com que les dutxes fredes activen el sistema nerviós simpàtic i augmenten la disponibilitat de neurotransmissors com la noradrenalina i les endorfines, les persones poden ser menys propenses a experimentar símptomes depressius després d'una dutxa freda.

Millora en la recuperació física

La immersió en aigua freda i la teràpia d'aigua de contrast –primer utilitzant aigua calenta i després freda– poden ajudar a millorar la recuperació i reduir la sensació de fatiga. Un aspecte que coneixen bé els qui es dediquen a l'esport d'elit.

Noi

Menys dolor

L'exposició a l'aigua freda fa que els vasos sanguinis es contreguin, la qual cosa pot ajudar a reduir l'inflor i els edemes que causen dolor. L'aigua freda també pot disminuir la velocitat a la qual els senyals nerviosos condueixen els impulsos. Això pot reduir la velocitat a la qual els nervis transmeten senyals de dolor al cervell, que al seu torn pot disminuir la percepció del dolor d'una persona.

Consells per iniciar-se

L'aigua no necessàriament ha de ser freda durant tota la dutxa perquè la persona experimenti efectes positius. Es pot començar prenent una dutxa tèbia i després canviar l'aigua a freda durant un temps breu, entre trenta segons i dos minuts, per exemple.

Per aigua freda, molts estudis científics entenen que pot parlar-se de 20ºC. Tanmateix, la percepció del que pot ser aigua freda varia d'unes persones a les altres, per la qual cosa és suficient que un mateix senti freda l'aigua perquè el canvi de temperatura resulti efectiu.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat