El nou any ha començat sota l'amenaça de la tercera onada de la Covid-19. Davant de l'augment de casos, ja s'estan prenent mesures oportunes de confinament i tancaments perimetrals amb l'objectiu de contenir els contagis, que provoca un augment de l'ansietat de la població que ja fa molt temps que conviu amb el coronavirus i amb les mesures derivades per garantir la protecció personal i dels altres.

Per això, és bo posar-se a fer activitats que puguin alleujar aquests símptomes d'ansietat. Entre elles es troba la jardineria que, encara que molts els pugui sorprendre, pot tenir una acció molt beneficiosa sobre la salut mental de les persones.

PlantaLa jardineria és un gran desconegut a l'hora de millorar l'estat d'ànim

Són molts els estudis que han demostrat que aquesta pràctica pot reduir els símptomes d'ansietat i depressió, millorar l'atenció, interrompre els pensaments negatius, baixar els nivells de cortisol –l'hormona de l'estrès– i augmentar la satisfacció i la qualitat de vida en general. Fins i tot un estudi va concloure que els microorganismes que es troben a terra activen les cèl·lules cerebrals que podrien produir serotonina, per tant, milloren l'estat d'ànim.

La jardineria fins i tot s'ha utilitzat com a teràpia en diverses ocasions. Per exemple, en una investigació que es va dur a terme per la Universitat Arcàdia, es va concloure que millorava el benestar psicosocial de les persones a la presó i fins i tot pot reduir les taxes de reincidència.

A diferència d'altres tipus de teràpies cognitivoconductuals, la jardineria forma part de les teràpies artístiques, és a dir, pràctiques relacions amb el treball manual que milloren notablement el benestar mental dels pacients.

Però... per què produeix aquests beneficis? Sembrar llavors, veure-les créixer i cuidar-les, exerceix un efecte beneficiós. A més, pot millorar l'autoestima en trobar un petit propòsit en el dia a dia, qüestió molt important per a les persones que pateixen depressió. La jardineria no només té potencial terapèutic físic i mental, sinó també utilitat. Però cal fer-ho bé perquè no resulti contraproduent. Aquests són alguns consells per posar en pràctica.

Començar amb una cosa fàcil

La jardineria és un art i en alguns aspectes pot resultar complicada. Per això, si s'està utilitzant per exemple per calmar l'ansietat, és millor començar amb una cosa fàcil, com les plantes aromàtiques (cibulet, menta, julivert, farigola, romaní) o l'àloe vera. Són plantes duradores que aguanten bé en espais urbans.

Fixar-se bé a l'hora de comprar

Les plantes tenen necessitats diferents, per això, abans d'adquirir-les, cal assegurar-se sobre qüestions com la freqüència de reg o cures específiques. Si una persona està molt estressada i es fa una planta que requereixi molta feina, pot causar-li més ansietat.

TestosEs recomana començar amb plantes que requereixin una cura senzilla

Aconseguir el material adequat

Després d'avaluar l'espai que un té, cal aconseguir el material necessari. Per exemple, jardineres, regadores, abonament|adob. El millor és acudir|anar a un lloc especialitzat i deixar-se guiar per un professional.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat