L'última tendència de moda al món de l'alimentació és el Batch cooking, que consisteix a triar el matí o la tarda d'un dia per dedicar-la a fer tot el menjar de la resta de la setmana.

Té molts avantatges. En primer lloc, és una manera senzilla de planificar un menú equilibrat per a tota la família i, generalment, permet estalviar diners perquè amb una sola compra tenim molt clar quins són els ingredients que necessitem per a diversos dies. El fet d'improvisar cada dia l'alimentació, amb el ritme de vida de la societat occidental, provoca que en bona part de les ocasions mengem o sopem el que ens ve de gust, o fem el més ràpid en lloc del que més li convé a la nostra salut. Per això el Batch cooking és una bona opció per a aquells que vulguin fer atenció a la nutrició d'una forma més exhaustiva.

El primer pas per posar-se a fer un bon Batch cooking és el de fixar una tarda o un matí a la setmana i procurar ser fidel a aquesta rutina. D'aquesta manera, també podrem planificar quina és el millor dia per fer la compra amb els ingredients que es necessiten. En segon lloc, convé asseure's i posar-se a fer un menú equilibrat per a tota la setmana que, a més, permeti conservar-se o fins i tot congelar-se sense problema.

Per elaborar aquest menú, el millor és fixar-se en les recomanacions de l'Escola de Medecina d'Harvard i el seu Mètode del Plat, segons el qual, cada plat que ingerim ha d'estar compost per verdures (que han d'ocupar la meitat), proteïnes (un quart) i hidrats de carboni (un altre quart). A això cal afegir-li les següents recomanacions: verdures diàriament, cinc peces de fruita al dia, carn vermella una o dues vegades a la setmana, peix dos o tres vegades a la setmana i llegums no pas menys de quatre dies a la setmana. Així mateix, hem de triar formes de cocció que puguem combinar. Per exemple: guisats a l'olla, purés, verdures al vapor, carns i peixos al forn... D'aquesta forma, podrem fer més d'un plat alhora i estalviarem temps i energia.

Una vegada hem planificat el menú en funció dels nostres gustos i les recomanacions saludables, el següent pas és elaborar una llista de la compra a partir de la qual adquirir tots els aliments que es necessiten.

Amb tots els ingredients i el menú elaborat, ja només queda posar fil a l'agulla i cuinar. Un altre dels grans avantatges del Batch cooking és que et permet aprofitar ingredients. Per exemple, el brou de bullir verdures pot servir per fer un guisat de carn, o les restes de les espines de peix o de la carn poden aprofitar-se per fer un brou. En fer-ho tot alhora, es veuen més clares les opcions que ens ofereixen els diferents aliments.

Una vegada s'han realitzat els diferents plats, cal utilitzar tuppers, flascons o bosses per congelar per posar-los a la nevera o el congelador. En funció dels membres de la família, cal establir la mida del recipient de manera adequada. Finalment, cal tenir en compte la conservació. El consum dels aliments ha de seguir el següent ordre en funció de la seva capacitat de romandre en bon estat a la nevera: marisc, pescat, carn, ous, verdures i llegums. Aquestes últimes poden aguantar fins a quatre dies. Per a la resta, és millor optar per la congelació si posposem en excés el seu consum.