El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha demanat a les famílies que si un nen està en espera del resultat d'una prova PCR per detectar la Covid-19, no vagi a l'escola fins que sàpiga que el resultat és negatiu. El conseller ha fet aquest prec després que ahir dilluns, dia que van començar el curs, els alumnes d'una aula de l'escola Maristes de Girona es va haver de confinar després que un alumne, pendent dels resultats d'una PCR, va assistir a clase i va donar positiu.

"Hem de ser molt curosos en casos com aquest", ha assenyalat el conseller Bargalló en una entrevista a TV3, i ha concretat que els serveis sanitaris determinaran si cal aïllar el grup de l'alumne, depenent de l'activitat que va desenvolupar el nen ahir a l'escola.

Sobre el nombre de casos positius de Covid-19, que ahir dilluns eren 67 professionals i 23 alumnes, el responsable d'Educació ha reconegut que "és possible que avui augmentin". 

Absentisme

Davant els 5.000 casos d'absentisme escolar que segons les entitats es van produir ahir, el conseller ha estimat que "són un percentatge molt petit de la globalitat". Ha advertit de casos d'absentisme generalitzat "en 3 o 4 centres de l'àrea metropolitana amb alumnat especialment vulnerable".

Bargalló ha atribuït aquest absentisme al fet que "no totes les famílies d'origen estranger han tornat del seu país després de les vacances", ja que "hi ha col·lectius que s'adrecen a comunitats molt concretes amb el discurs de la por", entre les quals ha citat "una entitat d'origen gitano", i ha afegit que "estem actuant sobre això".

tornada escola nens CEIP Sant Martí - Sergi Alcázar

Tornada a una escola de la ciutat de Barcelona / Sergi Alcàzar

Convèncer els pares

Sobre l'actuació de la Fiscalia davant de casos d'absentisme, el conseller ha assenyalat que "té l'obligació de fer complir la llei", de la mateixa manera que "nosaltres la d'arribar a les famílies per explicar-los com funciona l'escola, abans que actuï la Fiscalia", i per això ha demanat un "període de carència i empatia abans de qualsevol actuació judicial".

Activitats extraescolars

Quant a les activitats extraescolars, Bargalló ha aconsellat que infants i joves participin en activitats extraescolars, tot i que ha demanat que "compleixin amb les màximes garanties possibles" les "mateixes mesures dures que les escoles".

Sobre les ràtios, ha subratllat l'"èxit" en el control de la pandèmia dels països que s'han basat en l'estanquitat dels grups per sobre dels que han prioritzat el nombre d'alumnes.

Institut escola Eixample tornada escola   Maria Contreras Coll

Alumnes fan cua per accedir a una escola de l'Eixample de Barcelona / Maria Contreras

Vaga dels docents

Quant a la possibilitat de vaga anunciada ahir pels sindicats, Bargalló ha afirmat que "com a patronal no he de valorar-ho, el que he de fer és garantir el dret a l'educació dels nens".

Així, sobre la necessitat de més docents expressada pels sindicats, el conseller ha posat en valor que "és la primera vegada, davant d'una crisi econòmica forta, que la Generalitat no retalla professorat, sinó que en contracta més". De les 8.000 noves contractacions, "gairebé la meitat no són docents tradicionals, sinó perfils professionals nous per pal·liar el dèficit pedagògic de la pandèmia i ajudar-nos a construir un nou tipus d'escola", ha expressat Bargalló.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat