Després de l'accés previst per a aquest dilluns vinent, 8 de juny, de Barcelona i la seva àrea metropolitana, Lleida, Madrid i la majoria de Castella i Lleó a la fase 2 de la desescalada pel coronavirus, ha quedat oberta la possibilitat que aquests territoris demanin escurçar a una setmana, en comptes de les dues previstes, l'estada en aquesta fase de manera que aquests territoris en puguin passar a la fase 3 dilluns 15 de juny.

Segons avança La Vanguardia, citant fonts autonòmiques després de la celebració del Consell Interterritorial de Salut de divendres, la possibilitat de canviar de fase en una setmana cobra força, de manera que en una setmana tot el territori estatal podria harmonitzar-se en fase 3 i es retorni el control doni-la gestió de l'epidèmia per part dels governs autonòmics i se seria llavors a un pas d'entrar en la fase de nova normalitat, que estarà regida pel que estableixi el reial decret que aprovarà el Consell de Ministres de dimarts que ve.

El decret sobre la nova normalitat establirà un marc jurídic comú en tot l'Estat i fixarà l'obligació de mantenir la distància física d'entre 1,5 i 2 metres com a mesura de precaució essencial i l'obligació de portar màscares tant en els espais tancats com oberts si no es pot garantir aquesta distància i el control dels aforaments especialment en els espais tancats sigui quin sigui la seva activitat.

Es pot tenir en compte que l'escurçament de fase ja s'ha produït en algun cas, com en les províncies de Màlaga i Granada, que passaran a fase 3 dilluns vinent malgrat portar només una setmana en fase 2.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat