Segons l'OMS, la taxa de naixements prematurs oscil·la entre el 5% i el 18% dels nounats, xifres que estan augmentant en els últims anys. Un dels principals problemes que tenen aquests nadons, sobretot els extremadament prematurs que cada vegada tenen un percentatge de supervivència més alt, és que tenen un alt risc de patir danys cerebrals.

Un equip d'experts de la Universitat de Viena ha descobert un possible tractament molt nou desenvolupat amb els bacteris de l'intestí del mateix nen.

El desenvolupament primerenc de l'intestí, el cervell i el sistema immunològic estan estretament relacionats entre si. Els investigadors es refereixen a això com l'eix intestí-immune-cervell. Els bacteris a l'intestí cooperen amb el sistema immunològic, que al seu torn registra els microbis intestinals i desenvolupa respostes apropiades per a ells. A més, l'intestí està en contacte amb el cervell a través del nervi vague i també a través del sistema immunològic.

"Investiguem el paper que juga aquest eix en el desenvolupament cerebral dels nadons prematurs extrems", assegura l'autor principal de l'estudi, David Seki. "Els microorganismes del microbioma intestinal, estan en equilibri en persones sanes. Tanmateix, especialment en nadons prematurs, el sistema immunològic i el microbioma no han estat capaços de desenvolupar-se completament, i quan ho fan fora de l'úter pot tenir efectes negatius al cervell.

Bebé

Els investigadors han pogut identificar certs patrons al microbioma i la resposta immune que estan clarament relacionats amb la progressió i gravetat de la lesió cerebral. Sovint, aquests patrons apareixen abans dels canvis al cervell. Això permet un període de temps crític durant el qual es pot evitar que el dany cerebral dels nadons extremadament prematurs empitjori o fins i tot s'eviti.

Els punts de partida per al desenvolupament de teràpies adequades els proporcionen els biomarcadors que l'equip interdisciplinari va poder identificar. "Les nostres dades mostren que el creixement excessiu del bacteri Klebsiella i els nivells elevats de cèl·lules T associats poden exacerbar el dany cerebral", expliquen. "Vam poder rastrejar aquests patrons per a un grup molt específic de nounats i per primera vegada explorem en detall com es desenvolupen el microbioma intestinal, el sistema immunològic i el cervell. Es va realitzar un seguiment a un total de 60 nadons prematurs, nascuts abans de les 28 setmanes de gestació i que pesaven menys d'1 quilogram, durant diverses setmanes o fins i tot mesos."

Utilitzant mètodes d'avantguarda, l'equip va examinar el microbioma utilitzant la seqüenciació del gen ARNr 16S. Els investigadors van analitzar mostres de sang i excrements, enregistraments d'ones cerebrals (per exemple, aEEG) i imatges de ressonància magnètica del cervell dels nadons. D'aquesta forma s'ha establert un punt de partida per a un projecte d'investigació que analitzarà el microbioma i la seva importància per al desenvolupament neurològic dels nens prematurs encara més a fons.