La revista científica Thorax ha publicat un estudi en el qual s'acaba que les persones que mai no han fumat un cigarret poden desenvolupar càncer de pulmó a causa de la relació que existeix entre aquesta patologia i alguns tipus específics de bacteris que es troben a la cavitat bucal.

Segons la investigació, els no fumadors representen al voltant d'una quarta part dels que desenvolupen càncer de pulmó, i els factors de risc coneguts, com el tabaquisme passiu i els antecedents familiars de càncer, no concorden totalment amb la quantitat dels casos. La raó podria estar en la variació del microbioma bucal, que els experts associen amb el risc de patir en el futur càncer de pulmó entre els no fumadors.

BocaLa variació en els bacteris de la boca entre els no fumadors tenen relació amb el càncer de pulmó

L'estudi

La investigació es va realitzar amb dos grups de persones d'homes i dones per separat a Xangai, en el qual van participar més de 135.000 persones la salut de les quals va ser registrada entre 1996 i 2006. Els experts van realitzar un seguiment als no fumadors que no tenien càncer a l'inici o dins dels dos anys posteriors a l'inici de l'estudi. En aquell moment, els participants van proporcionar un perfil dels bacteris de la seva boca, alhora que es va recollir informació sobre l'historial mèdic de les famílies i altres factors que podrien influir en la seva salut.

Els investigadors van trobar que d'aquests grups de no fumadors, 90 dones i 24 homes van desenvolupar càncer de pulmó en algun moment dins dels set anys següents de començar la investigació. Per comparar els bacteris d'aquest grup amb altre, van observar mostres d'esbandides bucals de 114 no fumadors amb edats i gèneres iguals que no havien desenvolupat càncer de pulmó, però que tenien nivells similars d'educació i antecedents familiars d'aquesta malaltia.

En estudis anteriors, els diferents tipus i varietat de bacteris bucals s'havien associat amb riscos de desenvolupar altres tipus de càncer, com els tumors cerebrals, els del coll i coll, per la qual cosa els investigadors volien saber si també podria afectar el càncer de pulmó, a mesura que passa l'aire per la boca abans que arribi als pulmons.

Els dos conjunts de mostres de bacteris bucals, de no fumadors amb càncer de pulmó i del grup de control de no fumadors sense ell, van mostrar diferències significatives entre els microbiomes dels dos grups. Hi havia dos factors que eren rellevants quan es tractava de bacteris: la varietat i el tipus de bacteri.

Tenir una quantitat de diferents espècies de bacteris més gran es va associar amb un menor risc de desenvolupar càncer de pulmó. En termes d'espècies bacterianes específiques, tenir un volum més gran de Bacteroidetes i Espiroquetes (dos phyla o categories de bacteris) es va associar amb un menor risc de càncer de pulmó. Els Bacteroidetes es troben amb freqüència al tracte gastrointestinal i les Espiroquetes són un tipus de bacteri que té forma d'espiral.

Espiroquetes

Les Espiroquetes van ser un dels bacteris objecte d'estudi

Tanmateix, tenir un volum més gran d'espècies de bacteris Firmicutes a la boca es va associar amb un risc més alt de càncer de pulmó. Dins de les Firmicutes, un nombre més alt de l'ordre Lactobacillales es va associar específicament amb un risc més gran, un tipus de bacteri millor conegut com a bacteri de l'àcid làctic, que generalment es troba en plantes en descomposició i productes lactis.

Investigacions anteriors havien trobat que una abundància de Firmicutes que es troba al líquid que s'injecta en un segment dels pulmons i després se succiona durant un procediment anomenat broncoscopia també s'havia associat amb el càncer de pulmó.

Els investigadors van aclarir que es tracta d'un estudi observacional, la qual cosa significa que no buscaven explicar el fenomen, només confirmar que existeix aquesta associació bacteriana. Per què els bacteris bucals específics poden augmentar el risc de contreure càncer de pulmó és una qüestió que requereix més investigació.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat