Una de les principals malalties associades a l'augment de la longevitat és la demència, que cada vegada afecta més persones al món a edats avançades. I mentre continuï augmentant el nivell de vida, el repte serà encara més gran. De fet, es creu que les xifres actuals podrien duplicar-se per a l'any 2060.

Avui dia no existeix cura per a la demència i els seus tractaments són limitats. En les últimes dècades, s'han provat diferents fàrmacs i s'han realitzat múltiples experiments, però encara no s'ha tingut l'èxit esperat en els assajos en persones, principalment perquè el tractament s'inicia massa tard en el procés patològic. És a dir, que una vegada que el desenvolupament de la malaltia està en ple apogeu, és més difícil revertir el deteriorament i que el cervell torni a un estat saludable.

Ancià vacuna

Per aquesta raó, en els últims anys els científics s'estan enfocant en desenvolupar vacunes que es puguin utilitzar abans que apareguin els símptomes, aturant la demència abans que es desenvolupi.

L'estudi més recent ha aparegut a la revista Alzheimer's Research & Therapy. Els autors, de la Universitat de Califòrnia, van investigar un enfocament de vacuna combinada amb plaques de proteïnes beta-amiloides i cabdells neurofibril·lars, perquè creuen que ambdues treballen en conjunt per accelerar la neurodegeneració. Segons els experts, apuntant a ambdós tipus d'acumulació de proteïnes alhora, les possibilitats d'èxit són més grans.

Ja abans, experiments amb vacunes en ratolins havien demostrat que produeixen una resposta d'anticossos contra les proteïnes que s'acumulen al cervell en els casos de demència. En el nou estudi, els científics van dur a terme la seva investigació utilitzant ratolins amb una vacuna per evitar l'acumulació. Com era d'esperar, els investigadors van trobar que la teràpia de combinació va induir la producció d'anticossos contra tau i beta-amiloide. Al seu torn, aquests anticossos van reduir els nivells de tau insoluble i beta-amiloide que produeixen les plaques al cervell, que es considera que poden ser l'origen de l'aparició de les demències.

Segons els autors, "presos en conjunt, aquestes troballes justifiquen un desenvolupament més important d'aquesta nova vacuna per començar a realitzar proves en persones". A causa que els científics ja han demostrat que aquest tipus de vacunes són segures en humans, esperen que aviat portin aquesta investigació al següent nivell.

Xeringues

En concret, podria ser d'aquí a 2 anys quan els assajos clínics siguin ja molts de més fiables. Atès que molts intents anteriors per tractar la demència han fallat, és important abordar aquest estudi recent amb precaució. Tanmateix, el fet que aviat puguem comptar amb una vacuna per a la demència, ha passat de ser una esperança a gairebé una realitat, entre altres coses perquè els intents fallits també han produït resultats positius, encara que no hagin donat els seus fruits.