Espanya ha arribat a un milió de casos de Covid-19. En l'actualitat, les comunitats amb més casos són, per ordre, Madrid, Catalunya i Andalusia.

En aquests moments, hi ha dues comunitats confinades, Navarra i La Rioja i més de 60 municipis en estats d'alarma i confinats: les províncies de Madrid, Àvila, Salamanca, Càceres, Badajoz, Sevilla, Múrcia, Albacete, Valladolid, Ourense, León, Palència, Burgos, Navarra, Saragossa, Osca i Terol. 

Les mesures generals aplicades a tota Espanya són:

 • Mascareta obligatòria a tots els espais públics
 • Noves mesures d'higiene als espais públics, comerços i restaurants
 • Mantenir la distància obligatòria d'1,5 metres entre les persones
 • Prohibició de fumar a espais públics
 • Tancament de l'oci nocturn
 • Tancament dels bars i restaurants a partir de les 00 h de la nit
 • Restriccions i valoració de viabilitat per part dels ajuntaments als actes multitudinaris 
 • Proves PCR a treballadors i visitants de les residències de tercera edat i visites restringides a una hora al dia

 

Bars locals terrassa negocis restaurants tancats buits coronavirus covid-19 crisi - Sergi AlcazarBars tancats durant la crisi de la Covid-19. (Sergi Alcàzar)

 

Madrid és la comunitat espanyola més afectada per la pandèmia. Actualment, hi ha 283 mil casos i el govern espanyol va decretar l'estat d'alarma el passat 9 d'octubre, per la qual cosa, a més de les restriccions generals de l'Estat, presenta també:

 • Confinament perimetral de la ciutat de Madrid i de vuit municipis més: Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Móstoles, Parla i Torrejón de Ardoz. Es restringeix l'entrada i la sortida de les persones tret dels casos on hi hagi motius justificats. Els motius contemplats per la legislació són de tipus laboral, mèdic, d'accés a centres educatius, retorn a l'habitatge habitual, assistència a persones grans o dependents, accés a entitats bancàries o d'assegurances, assistència a examen o qualsevol causa de força major.
 • 50% d'aforament als restaurants i tancament, com a màxim, a les onze de la nit
 • 50% d'aforament a tota classe d'establiments comercials. 
 • Reunions socials i esportives limitades a 6 persones
 • Un terç d'assistència permès als llocs de culte
 • Tancament de parcs infantils 

A més d'aquestes mesures, la comunitat s'està plantejant imposar un toc de queda per evitar els contagis a les reunions nocturnes, especialment als joves.

 

Pel que fa a Catalunya, és la segona comunitat amb més casos de Covid. Avui, hi ha 180 mil casos de coronavirus. A més de les mesures imposades pel govern d'Espanya, s'han decretat més restriccions: 

 

Andalusia és la tercera comunitat autònoma amb més casos de Covid-19, actualment té 96.224 persones comptabilitzades com contagiades. Malgrat això, només un municipi prop de Sevilla està en confinament perimetral: Écija. Altres poblacions com Granada, Casariche (Sevilla), Linares (Jaén), Sierra de Yeguas (Màlaga) i Almodóvar del Río (Còrdova), tenen a les autoritats en alerta i el president de la comunitat, Juanma Moreno, ha anunciat aquest dimecres que pròximament s'aplicaran "mesures dràstiques" per combatre la segona onada del virus. 

El govern d'Aragó, amb 45.066 contagiats ha anunciat aquest dimecres que les ciutats de Saragossa, Osca i Terol quedaran confinades. Malgrat que es permetrà la circulació dins les ciutats tan sols podran sortir les persones que treballen en l'àmbit de la sanitat, els qui tornin al seu lloc de residència, assisteixen a centres educatius, per la cura de persones grans, menors o dependents i per causes de força major.

 

A Navarra s'han disparat els casos en les últimes setmanes. Actualment hi ha 25.799 contagiats. Per aquesta raó, aquest dilluns la presidenta de la Comunitat Foral, María Chivite, va anunciar unes mesures:

 • Confinament perimetral de la comunitat. A partir d'aquest dijous, no es permetrà l'entrada ni la sortida durant 15 dies. 
 • Tancament a les 21 h de bars, restaurants, establiments esportius i comercials
 • Restricció de les reunions fora de la unitat familiar 

Navarra confinada María Chivite europa pressMaria Chivite anunciant el confinament perimetral de la comunitat. (Efe)

 

La Rioja ha estat l'última a anunciar aquest mateix dimecres el confinament perimetral de la comunitat, que en aquests moments té 10.722 casos de coronavirus. La presidenta Concha Andreu ha decretat que no es podrà entrar ni sortir de la regió sense una justificació per força major. 

A més, Castella i Lleó, que actualment té 65.158 contagiats, ha anunciat el confinat les ciutats de Burgos, Aranda del Duero i Ponferrada.

 

Fotografia principal: Les rambles en temps de pandèmia. /Sergi Alcàzar

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat