El tancament de bars, restaurants i centres d'estètica, a més de les restriccions al comerç, han deixat en xoc les empreses del sector, que a penes començaven a aixecar cap després de les passades mesures pel coronavirus. Això es veu reflectit en el nombre d'Expedientes de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), que han augmentat notablement en els últims dies.

Entre divendres passat i dilluns, han estat 1.556 les empreses que s'han vist obligades a presentar un Expedient d'aquest tipus en el Departament de Treball, pel que els seus empleats han passat a treballar de manera temporal o han vist reduïda la seva jornada. Concretament —i en quatre dies—,13.698 treballadors han estat inclosos en aquests expedients, segons recull l'agència ACN.

Així ho ha assegurat el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies del Govern, Chakir el Homrani, en una roda de premsa aquest dimarts. A més, ha puntualitzat que el creixement podria ser superior ja que la conselleria no controla quants empleats han tornat a ser inclosos en expedients "vius", xifres que depenen del Govern.

Diverses persones esperant davant d'un local. Foto: Sergi Alcazar
Diverses persones esperant davant d'un local. Foto: Sergi Alcazar

És el primer increment notable d'expedients que arriba al Departament des del pic registrat durant el confinament. Barcelona continua sent l'epicentre del fenomen dels ERTO, ja que concentra 1.215 dels nous procediments i 10.861 persones, atès l'extens teixit empresarial de la localitat cosmopolita.

Els restauradors i altres empresaris que han optat per hibernar la seva producció a través d'un expedient ho han pogut fer amb les noves modalitats aprovades fa poques setmanes. Així, 862 companyies han demanat un expedient d'impediment, que va acompanyat d'una exoneració de pràcticament el total de quotes. D'altra banda, 660 empreses han optat per un ERTO de força major i 34 de causes econòmiques, organitzatives i de producció. Abans de les noves restriccions, Catalunya hi havia unes 146.000 persones afectades per ERTO, segons les dades de la Seguretat Social.

A partir d'aquest dimarts, aquests locals disposaran també d'una nova mesura del Govern de Catalunya, que permet reduir a la meitat els lloguers dels locals comercials tancats forçosament per la pandèmia al 50% en cas que arrendatari i propietari no es posin d'acord en altres modificacions.

 

Imatge principal: Restaurants tancats per la crisi del coronavirus. Foto: Sergi Alcazar

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat