Unicef i el Fons de Població de Nacions Unides (Unfpa) han advertit aquest divendres l'increment de la pràctica en la pròxima dècada a causa de la pandèmia.

Actualment, 4 milions de nenes arreu del món estan en risc de patir mutilacions genitals (MGF) cada any, un risc que es manifesta en la majoria dels casos abans d'arribar als quinze anys. Aquest any, les organitzacions preveuen dos milions de casos addicionals degut a les interrupcions dels programes d'ajuda per a nenes en països on la pràctica és habitual i el tancament de les escoles.

Així ho han traslladat en un comunicat conjunt Henrietta Fore, directora d'Unicef i Natalia Kanem, directora d'Unfpa, en motiu del Dia de la Tolerància Zero de la MGF.

Un problema multifacètic 

En els últims anys, la pràctica de la MGF ha encapçalat les preocupacions de moltes organitzacions pels drets de les dones i de la infància. Més concretament, l'erradicació de la MGF forma part d'un dels Objectius per el Desenvolupament Sostenible 2030 de l'ONU, el que significa que 193 països s'han compromès a afrontar el problema. Els Fons fan una crida a la unitat, al finançament i a l'acció per acabar amb aquesta tradició, que en molts casos es troba arrelada als fonaments de diverses cultures i societats del món. En particular, posen al centre de la discussió la necessitat de recaptar 2.400 milions de dòlars, dels quals la majoria encara no s'ha aconseguit.

Segons l'OMS, la pràctica ha estat documentada a més de 30 països, la majoria situats a l'Àfrica subsahariana. Malgrat l'esperit optimista de l'ONU, la realitat del problema és ple de complexitats, ja que suposa la difícil tasca de convèncer als agents de canvi en tots els nivells: "des de professors fins a treballadors de la salut, passant per líders religiosos i ancians respectats en l'àmbit local, així com a les forces de seguretat i del sistema judicial".

 

Foto principal: quatre milions de nenes estan en risc de la MGF cada any / Pixabay