Des de fa anys, la comunitat científica adverteix del paper essencial que juga l'alimentació en l'enfortiment del sistema immune, que és la barrera que té el nostre cos per protegir-se dels virus i bacteris que poden causar malalties. Un dels aspectes més estudiats és el paper de les vitamines, entre elles la D, la C i l'E, que juguen un paper important.

La vitamina C probablement és una de les més estudiades. També denominada àcid L-ascòrbic contribueix a la prevenció de l'oxidació, tal com es recull en aquesta revisió realitzada pel Centre d'Investigació en Nutrició i Salut.

El seu consum presenta beneficis en malalties com l'ateroesclerosi, la diabetis tipus 2 i el càncer. A més, és essencial per a la biosíntesi de col·lagen, augmenta l'absorció de ferro a l'intestí i protegeix al cos de diversos efectes perjudicials com els radicals lliures, els contaminants i les toxines, la qual cosa suposa un paper important per al sistema immunitari.

Kiwi

Kiwi

També s'ha demostrat que redueix la durada i severitat del refredat comú, així com la incidència del refredat comú i la pneumònia en individus que practiquen exercici físic intens o que viuen en entorns amb molta gent.

Per augmentar el seu consum en la dieta, aquests són alguns dels aliments, a més dels cítrics, que s'han d'incloure.

Xile

Conté 109 mg de vitamina C, més de la dosi diària recomanada. En comparació, un pebrot vermell proporciona 65 mg. A més, són rics en capsaïcina, que els dóna el seu característic sabor picant i ajuda a reduir el dolor i la inflamació.

Kale

Un plat de kale crua proporciona 80 mg de vitamina C, 53 mg si és cuita. També aporta grans quantitats de vitamina K i els carotenoides, luteïna i zeaxantina, antioxidants poden ajudar a reduir les malalties inflamatòries cròniques.

Kiwi

Un kiwi mitjà conté 71 mg de vitamina C. És un aliment que pot ajudar a disminuir els nivells d'estrès oxidatiu i colesterol, a més de millorar el sistema immunològic. També redueix el risc de patir coàguls sanguinis i vessaments cerebrals i augmenta l'activitat dels glòbuls blancs.

Bròquil

Aquesta crucífera proporciona 51 mg de vitamina C a mig plat. Redueix el risc de tenir càncer i malalties cardíaques i disminueix els marcadors inflamatoris de l'organisme.

Maduixes

Maduixes

Maduixa

150 grams de maduixa proporcionen 89 mg de vitamina C. A més, contenen manganès, flavonoides, àcid fòlic i altres antioxidants beneficiosos. Per això són beneficioses per prevenir el càncer, les malalties vasculars, la demència i la diabetis.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat