Alerta de la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de la Vall d'Hebron, Magda Campins, sobre l'augment del percentatge de positiu a les proves PCR realitzades a l'àrea metropolitana de Barcelona durant els últims dies. En una entrevista a Rac1, la doctora ha explicat que "dies enrere" la mitjana de positius era d'un 5% del total de test fets, però que a dia d'avui els han crescut fins al 20%. "És una xifra que preocupa", ha valorat.

Campins ha donat aquestes xifres a partir de les proves PCR enviades des dels Centres d'Atenció Primària (CAP) gestionats per l'Institut Català de la Salut (ICS) al Laboratori de Microbiologia de la Vall d'Hebron. Aquests caps gestionats per l'ICS es troben majoritàriament a l'àrea metropolitana de Barcelona, tal com ha informat Campins. L'ICS gestiona 42 CAP a la regió sanitària de Barcelona ciutat, 63 a la Metropolitana Sud i 77 a la Metropolitana Nord.

La doctora ha confirmat que "hi ha més casos" encara que aquests són "lleus". Preguntada per si creu que seria possible aplicar un confinament a la ciutat de Barcelona, tal com s'ha fet pel brot de la comarca del Segrià, Campins ha acceptat que "seria difícil" però no ha descartat que s'hagi d'arribar a aquesta mesura.

"A partir d'ara, a les àrees on comenci a haver-hi transmissió comunitària s'haurien d'aplicar mesures de confinament per nuclis urbans o comarques", ha recomanat, i ha assegurat que ara la preocupació és que "cada dia es detecti un nombre més alt de brots".

Rastreig insuficient

Campins s'ha mostrat crítica respecte el seguiment dels contactes de positius. "No pot ser que amb els rebrots que tenim només hi hagi 150-180 persones fent rastrejos. Hauria d’haver-hi més de 2.000 rastrejadors per donar resposta al que hi ha ara i al que pot venir", ha avisat.

“Potser es va pecar d’il·lús pensant que aquests brots no hi serien, que la segona onada seria a la tardor i donaria temps a preparar-se”, ha lamentat. Sobre els rastrejadors, Campins diu que "no cal que siguin metges o epidemiòlegs" sinó que "ho pot fer qualsevol persona que rebi una formació bàsica per saber què ha de preguntar i quins consells ha de donar". 

PCR massius al Segrià

Paral·lelament als problemes de rastreig, també ha alertat d'incompliments de l'aïllament a la comarca del Segrià: "Sabem que els contactes dels positius no estan fent la quarentena".

Per resoldre aquesta situació, la doctora ha subratllat la necessitat de contractar més treballadors socials perquè puguin mediar i explicar la situació als temporers positius o contactes que han de fer aïllament. "Si no treballen, no mengen", ha recordat Campins, apuntant a la possibilitat de "donar-los uns mitjans econòmics perquè no fugin del confinament per anar a treballar".

Campins també ha defensat que caldria fer proves PCR "massives" a la comarca del Segrià per poder identificar tots els positius existents, ja que molts d'ells poden ser asimptomàtics.